Stora svenska jordbruk – Vadsbo

Del 13 av 27 i serien Stora svenska jordbruk

Vadsbo Växtodling AB är ett företag med 9 ägare mellan Mariestad och Töreboda som driver ett ekologiskt jordbruk med odling av raps, vete, bönor och havre. Det är ett av Sveriges största jordbruk och också en stor bidragstagare av gårdsstöd från EU. I motsats till många andra svenska storjordbruk har Vadsbo inga adliga ägare utan ägarna är 9 vanliga bönder, Håkan Samuelsson, Leif Jonsson, Kjell Andersson, Carl-Gustaf Bloom, Stefan Gustafsson, Johan Lidefelt, Per Persson, Lars Runberg och Lars Svensson. De sitter alla i styrelsen för företaget.

Företaget var från början 5 lantbruksföretag som 1999 gick samman för att rationalisera sin jordbruksverksamhet. Sedan dess har en ägare slutat och 5 tillkommit. Två år senare ställde man om till ekologisk produktion. 2007 inledde man projektet Vadsbo Mjölk. Vadsbo Växtodlings verksamhet inriktas idag mot foder till mjölkkorna som dotterbolaget Vadsbo Mjölk AB har. Totalt bedrivs växtodling på 2 300 ha.

Dotterbolaget Vadsbo Mjölk AB har 1 250 mjölkkor och är Sveriges största ekologiska mjölkgård samt Sveriges näst största mjölkgård alla kategorier. Vadsbo Mjölk AB ägs till 90,1% av Vadsbo Växtodling AB och till 9,9% av SDT, Sveriges Djurprod Tillv AB. Man har också en av Sveriges största biogasanläggningar. Även Vadsbo Mjölk har tagit mot stora bidrag från EU. 225 ha av Vadsbos totala areal används som betesmark.

Håkan Samuelsson och Leif Jonsson sitter båda också i styrlesen för och är ägare av ett antal vindkraftsbolag, Vadsbo Vind AB, Vadsbo Vind KB och Lilla Årås Vindpark AB. Leif Jonson har också engagemang i ett annat jordbruksföretag, Alternativfoder i Hålltorp KB och det har även flera av de andra lantbrukarna. Man kan därför anta att det i flera fall är deras egen gård det handlar om i de fallen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stora svenska jordbruk – SkabernäsStora svenska jordbruk – Jordberga >>
Advertisements

2 Replies to “Stora svenska jordbruk – Vadsbo”

Kommentarer inaktiverade.