Vänsterenat Sydamerika

Boktips
Americanos
Magnus Linton
Atlas

Vänsterenat Sydamerika

Dubbelkontinenten Amerika (Nya världens Nord- och Sydamerika) brukar delas upp kulturellt-språkligt i spansk-portugisisk-katolska Latinamerika söder om Rio Grande och engelsk-protestantiska Angloamerika (USA & Kanada) norr om gränsen mellan Mexiko och USA. Men det är en genom massmigrationen förlegad bild.

USA, Kanada och Mexiko smälter samman i frihandels-NAFTA. Södra USA ”chicaniseras” av migranter från Mexiko, Centralamerika och Karibien, vilka skickar hem pengar och behåller kontakten med sina ursprungsländer. Det förr så engelsk-vit-protestantiska (”WASP”) USA förspanskas och ”förbrunas”. Nordamerika enas och samma blockbildning sker i Sydamerika.

Dessa megaskeenden berörs levande, konkret och förtjänstfullt i Magnus Lintons klassiska reportagebok med spännande nerslag i Sydamerika och i det latinoamerikaniserade Kalifornien. Jag förstår bara inte att zapatisternas södra Mexiko (redan omskrivet?) och de glömda indianrevolternas Ecuador inte kommit med i boken.

Annars skildras populistrevolutionen i Venezuela, de jordlösas kamp i Brasilien, fabriksockupationerna i Argentina, kvinnokamp i Colombia och den etnonationella revolten i Bolivia (som jag själv deltagit i som journalistvolontär med indiannamnet Juan Jacha på indianbonderrörelsen tidning Pututu i La Paz under några år).

Linton blandar vardagsnära med stora teorier (någon gång tangerande postmodernt snömos). Speciellt värdefullt är det att han vänder och vrider på fenomenen och tar fram både de positiva och de negativa tendenserna. Inga tråkigt politiskt korrekta skönmålningar här inte, och det känns befriande.

Synd bara att han inte kunde vänta lite med boken och få med den historiska indianvalsegern i Bolivia december 2005. Sedan 180 år har indianska Bolivia styrts av de vita (som Sydafrika). Nu har indianen Evo Morales äntligen blivit president. Och äntligen har trögvänstern tvingats inse betydelsen av den etniska dimensionen i revolutionen.

Etniska och vänstervindar blåser över ett allt USA-kritiskare Sydamerika. Arbetarna tar över företag i Argentina. Indianer och fattiga lyfts fram i Venezuela. De svartas historia, traditioner och hjältar mobiliserar i Brasilien. Och i spetsen går idag Andernas ”inka-indian-kommunitaristiska-kooperativa” etniska nationalism.

Sydamerika går mot en ny politisk-ekonomisk-kulturell enighet, mot en slags (EU-motsvarande) kontinental folklig union. Efter realkommunismens fall har USA-ledd arrogant (”enda-vägen-utvecklingen-går-inte-att-stoppa”) imperialism-ekonomism-nyliberalism-kommersialism-individualism endast mött motstånd i reaktionär islamism. Har de nu äntligen fått en demokratisk och framtidsinriktad motståndare i Sydamerikas folk?

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Elin Hellström, Blaskan, Atlas, Google, Folket i fokus, Eva Lindeberg, Johanna Lagerfors,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements