Två års fängelse för medlemmarna i Pussy Riot

Domen igår mot de tre medlemmarna i punkbandet Pussy Riot är ett hårt slag mot yttrandefriheten i Ryssland, säger Amnesty International i ett uttalande.

De tre medlemmarna åtalades för ”huliganism grundat på religiöst hat” efter att ha framfört en protestsång i Frälsarkatedralen i Moskva den 21 februari i år.  Med ansikten täckta av huvor framförde Pussy Riot låten ”Jungfru Maria, befria oss från Putin”. Låten uppmanade jungfru Maria att bli feminist och att ta avstånd från Vladimir Putin och kritiserade även att företrädare för den ryskortodoxa kyrkan givit sitt stöd till Putin under den då pågående presidentvalskampanjen. Detta var en av flera protester som hölls i samband med valet. Framförandet varade endast någon minut, vakter ingrep och gruppen lämnade utan motstånd katedralen.

Två av medlemmarna, Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina greps den 4 mars och den tredje, Jekaterina Samutsevitj greps den 15 mars.

Rättegången mot Pussy Riot startade den 30 juli och pågick i åtta dagar. Domaren avslog merparten av de krav som försvaret framställde om att kalla vittnen vilket gör att rättsprocessens opartiskhet kan ifrågasättas. Fallet har skapat en bred debatt i bloggar, sociala nätverk och i media om yttrandefrihet, kyrkans roll i en modern sekulär stat och domstolars oberoende.

I juni publicerade 200 ryska kulturpersonligheter; välkända författare, musiker och skådespelare ett öppet brev till stöd för medlemmarna i Pussy Riot. Dessutom gjordes ett upprop på webben som samlade 45 000 underskrifter Ett upprop med en vädjan om att kvinnorna skulle benådas skickades även av troende till den ryskortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill. Även ryska jurister har engagerat sig i fallet och hävdat att deras aktion inte kan anses vara kriminell och att åtalet mot dem strider mot rysk lag.

Gruppen har också fått stort stöd internationellt och flera internationella artister har uttalat sig, bland annat Sting som sa ”en känsla för proportioner – och en känsla för humor – är ett tecken på styrka inte ett tecken på svaghet”.

Amnesty anser att åtalet och domen mot Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj är politisk motiverad och att de på felaktiga grunder dömts för en legitim handling – även om den för vissa kan ha uppfattats som provocerande. Enligt Amnestys bedömning är alla tre samvetsfångar, som enbart fängslats för att de med fredliga medel uttryckt sina åsikter.

Många kommer att tolka det som att domen bär en stämpel från Kreml och den ortodoxa kyrkan och att de bär ansvaret för att ha strypt yttrandefriheten i Ryssland.

– I det krympande utrymmet för yttrandefriheten i Ryssland är gripandet och rättegången mot de tre medlemmarna i Pussy Riot ett försök från de ryska myndigheterna inte bara att tysta dessa unga röster utan också att skicka ut en tydlig varning till alla andra som skulle våga kritisera regimen menar Amnesty.

Svensson/Amnesty International

Intressant?
Bloggat: Kaj Raving, Pepprat Rödgrönt, Peter Gustavsson, Kulturbloggen, En annan värld är möjlig, Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SVD1, 2, 3, 4, 5GP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Två års fängelse för medlemmarna i Pussy Riot”

  1. Domen i Moskva var ju självklar. Ryssland styrs av en gammal KGB-officer, och då följer allt av sig självt.

Kommentarer är stängda.