Antalet anmälda kränkningar på nätet ökar

Enligt DN och SR som i sin tur hänvisar till Brå ska antalet anmälda kränkningar som ägt rum på Internet ha ökat med 16% under förra året. Frågan är hur denna siffra står i relation till hur mycket vi vistats på nätet, hur mycket tid vi ägnar åt nätet. Utan den informationen är det omöjligt att veta om det faktiskt finns en ökning av de anmälda brotten eller inte. Artikeln i DN har ingen sådan information och jag hittar ingen rapport hos Brå som tar upp frågan. Vad som också måste bedömas är om toleransen för kränkningar minskar och att vi därför kan få en ökning av antalet anmälningar.

Vad som kanske kan anses vara en bra utveckling (minskad tolerans mot övergrepp) kan alltså få vad som kan tolkas som en negativ utveckling (fler anmälningar) som resultat. Inte liknande resonemang finns varken i DN eller SR-artikeln som därför måste betrakta som en ganska meningslös artikel som inte säger ett dugg om kränkningar på nätet eller om hur den typen av brott utvecklas. Att antalet anmälda brott ökat sen 2002 kan ju enbart tyda på att vi lägger mer tid på Internet än tidigare och inget på nåt annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements