Nederländsk jättetrålare till Tasmanien

Den litauiska, men nederländskt ägda, frystrålaren Margiris är för närvarande i eller utanför Elfenbenskusten. Båten är på väg till Australien, närmare bestämt Tasmanien för fiske. Ett fiske som Greenpeace motsätter sig och det har därför förekommit protester mot båten redan innan den kom iväg från Nederländerna:

Sedan klockan sex igår kväll blockerar aktivister från Greenpeace henne i den holländska hamnstaden Ijmuiden. Propellern har låsts fast med en stor kedja och aktivister har ockuperat förtöjningslinorna. Nu 19 timmar senare är aktivisterna fortfarande kvar och de kommer att stanna så länge det går. Just nu rör sig inte Margiris någonstans.

Greenpeace protesterar mot att Margiris och dess ägare Parlevliet & Van der Plas bidrar till utfiskningen av världshaven. Parlevliet & Van der Plas ingår i organisationen Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) tillsammans med tre andra nederländska fiskeriföretag.

Även i Australien har det varit protester mot att Margiris ska fiska utanför Tasmanien. Meningen är att båten ska flaggas om från litauisk till australisk flagg och att båten ska fiska inom ramen för de fiskkvoter som Australien anser är lämpliga. Vilket naturligtvis inte är en garanti mot överfiskning.

Läs också: EU:s fiske i Marocko, Mauretanien och Västsahara

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements