Gängkrig i Eskilstuna

Under sommaren har en rad skottlossningar ägt rum i Eskilstuna. Det har handlat om uppgörelser mellan två olika gängkonstellationer i staden. Ett av gängen har tidigare gått omkring i Black Cobra-tröjor men Black Cobra är numera upplösta i hela Sverige. I detta gäng ska det enligt uppgifter ingå två bröder som enligt vissa uppgifter är boxare. Det andra gänget uppges av en del källor komma från stadsdelen Fröslunda. Men mycket är oklart kring det hela och polisen är knapphändig med information.

En 28-åring anhölls i lördags som misstänkt i den senaste skjutningen som resulterade i att en 24-årig man skadades svårt. Den skadade mannen har ännu inte kunnat höras om skottlossningen Samme 28-åring dömdes igår till böter för tre andra brott, narkotikabrott, brott mot knivlagen och bilbältesförseelse. Mannen är också misstänkt för att ha hotat en journalist på Eskilstuna-Kuriren.

Enligt polisen är han en av huvudpersonerna i ett av de kriminella nätverk som nu befinner sig i konflikt med varandra. Han blev själv skottskadad vid en skottlossning den 30 juli. Troligen begärs han häktad idag, tisdag.

Polisen i Eskilstuna har fått förstärkning från andra polisdistrikt och har inlett en riktad insats för att få bukt med våldet från de två kriminella gängen. Enligt polisen är ett 20-tal personer inblandade i själva kärnan av de två rivaliserande kriminella gängen. Totalt har 5 personer skadats under sommaren skottlossningar och polisen inriktar sig på att störa gängen och förhindra fler skadade personer. Ständiga kontroller och liknande ska förhindra att de går omkring beväpnade vilket minskar risken för allvarliga uppgörelser bland vanligt folk. Men man utreder också skuldfrågan i de olika skottlossningarna men bevisläget är svårt även om man ofta vet vem som faktiskt skjutit:

Dilemmat är inte att förstå vilka som har konflikt med varandra, utan det handlar om att bevisa vem som gjort vad och i vilket sammanhang.

– De flesta av de här killarna är mellan 20 och 30 år och de har krogen som sitt vardagsrum. De vill synas och är väldigt prestigemedvetna utifrån den kriminella livsstil de försöker leva upp till.

– I och med att vi vet vad personerna i de här grupperingarna har sysslat med tidigare så är det ingen kontroversiell hypotes att det kan ha narkotikaanknytning, säger Fredrik Wallén.

Med båda grupperna inräknade så handlar det om runt 20 Eskilstunabor, varav tio kan betecknas som väldigt aktiva.

– Det här är nätverk som sysslar med narkotikabrott, utpressning och mer eller mindre planerade våldsbrottlighet, säger Fredrik Wallén och fortsätter:

– Men samtidigt tittar vi förutsättningslöst på motivfrågan. Vi vet att sådana grupper kan ge sig på varandra för så triviala saker som att någon inte har respekterat hackordningen på krogen eller liknande, säger Fredrik Wallén.

Polisen känner personerna väldigt väl men vill inte sätta några namnstämplar på gängen.

Enligt polisen så sysslar de två gängen med narkotikaffärer och utpressning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements