Tandborstning och demens – knappast nåt direkt orsakssamband

Ibland undrar man över journalisters intelligens och kunskap. En undersökning visar att det finns ett samband mellan dåligt skötta tänder och demens. Genast hävdar nån journalist (och kanske också nån forskare) att  demens kan bero på dålig tandborstning. Det är ju troligen inte alls så utan snarare att samma saker som orsakar demens kanske också orsakar att man inte sköter sina tänder eller sin hygien. Det är ju till och med troligare att demens innebär att man inte sköter sina tänder än omvänt som nån lätt imbecill journalist tycks ha fått det till. Man undrar ju faktiskt om journalister lärt sig av med att använda den för för tankar avsedd hjärnan.

Man kan helt enkelt inte dra den slutsats av undersökningen som journalisterna gör. Den bevisar bara ett samband, men inte vad som är orsak och verkan. Tandhälsan kan kanske vara en delorsak till demens, men demens kan lika gärna var orsak till dålig tandhälsa eller så är båda orsakade av nåt helt annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements