Ovanlig könssjukdom ökar mycket – knappast nåt att vara orolig för

Könssjukdomen gonorré ökar. Allt fler människor smittas. Antalet fall av gonorré har ökat med 50%. Kraftig ökning av gonorré. Stor ökning av gonorré hos unga. Domedagsrubrikerna haglar  i tidningarna. Katastrofen, domedagen, för unga sexaktiva som inte använder kondom är nära. Men hur är det egentligen? Antalet fall av gonorré har ökat kraftigt, men antalet fall är mycket lågt så en ökning ett visst år kan vara en ren tillfällighet, beroende på ett fåtal personer (män) som antagligen smittats i Sydostasien. Inte heller är det en katastrof på andra sätt. Det finns visserligen gonorré som är resistent mot många typer av antibiotika, men den typen av gonorré handlar det inte om i Sverige idag.

Antalet rapporterade fall av gonorré det första halvåret var 599, en ökning med 50% jämfört med motsvarande period förra året. Detta ska jämföras med antalet rapporterade fall av klamydia under samma period, 17 834. Klamydia är en sjukdom som kan ge bestående men i form av sterilitet (jag vet inte hur vanligt det faktiskt är, men ok). Gonorré ger inte några sådan följder. Jag har svårt att se den marginella sjukdomen gonorré som ett störe hot eller en större hälsofara idag. Annat var det på 1970-talet. Då var gonorré den vanligaste könssjukdomen, sannolikt vanligare än klamydia är idag.

Man kunde önska att media tänkte efter lite mer innan de rapporterade om sjukdomar. Ofta överdriver de nåt oerhört. Det är otrevligt att antalet fall av gonorré ökat, men ingen katastrof, ingen hälsofara för det svenska folket eller ens för de unga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Louise Pettersson

    Sjukvården får skylla sig själv. Gonorré har blivit såpass ovanligt så man åtminstone på sina håll har slutat testa för det och det är klart att då missar man en del fall.