Fackeltåg mot rasism och intolerans i Forserum

Den senaste veckan har rapporterats om trakasserier mot somaliska invånare i Forserum i Småland. Efter att i två dagar ha hållit sina barn hemma så har de somaliska föräldrarna i Forserum vågat låta sina barn gå till skolan igen. Detta efter att Nässjö kommun och polisen lovat att se till att de kan vara trygga.

Idag visar Samhällsföreningen i Forserum sitt stöd för de somaliska familjerna med ett fackeltåg nu på fredagskvällen:

Längs med torget finns höga bostadshus, i en av lägenheterna bor Mohamed Diriye som har fem barn i åldrarna ett till arton år. Han är busschaufför och fick hjälp av Urban Werneskog med teoriprovet.

Det var också till honom han ringde och berättade om knytnävsslaget han fick tidigare i augusti efter att ha parkerat bilen.

Efter det, och skadegörelsen mot föreningslokalen och trakasserierna mot barnen på väg mot skolan, har rädslan ökat.
-När vi ska gå och handla brukar vi gå två och två, de brukar sitta där borta, säger han och nickar mot torget.

Urban Werneskog berättar hur Mohamed Diriye har ringt och bett om hjälp efter det att gänget suttit utrustade med käppar.

Plötsligt dyker flera ungdomar upp och avbryter samtalet.
-Sluta peka ut folk, säger en av dem till Urban Werneskog. -Jag gillar inte somalierna och det står jag för, fortsätter han.

Både på skolan och i samhället i stort fungerar det bra, och både barn och föräldrar känner sig trygga, menar Mohamed Diriye.

Men det är på väg till skolan som barnen har råkat ut för trakasserier, vilket var förklaringen till att Somaliska föreningen uppmanade föräldrar att inte skicka sina barn till skolan.

Men nu, några dagar senare, går Mohamed Diriyes barn till skolan igen.
-De tycker det är jättekul, säger han, och understryker igen att skolan är bra.

Och det är just på Rosenholmsskolan fackeltåget kommer att börja.

-Vi räknar med ett par hundra. Vi har i alla fall köpt in 200 facklor, säger Urban Werneskog.

Christina Höj Larsen

Christina Höj Larsen

En av dem som deltar i fackeltåget är vänsterpartiets Christina Höj Larsen.

– Jag tycker att det är viktigt att visa mitt stöd för familjerna och tydligt ta avstånd från rasism och främlingsfientlighet. Inget barn ska behöva trakasseras på väg till skolan eller någon annanstans, säger Christina Höj Larsen.

Såväl Samhällsföreningen i Forserum och polisen menar att det handlar om en mindre grupp ungdomar som trakasserat ungdomarna. Det är också uppenbart att trakasserierna har rasistiska förtecken, men trots detta har de polisanmälningar som gjorts inte rapporterats som hatbrott.

 Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements