Klappturk? Rasism?

Ärligt sagt förstår jag inte upprördheten över Thomas Böhlmarks något märkliga uttryck ”klappturk”. Nalin Pekgul kommer ju från Turkiet och är alltså turk. Hon klappade i händerna när hon applåderade Mona Sahlin. En turk som klappar. En klappturk. Eller? Det ska enligt vissa media ha kommit till på det viset i alla fall.

Så vad är egentligen problemet. Att Böhlmark inte gillar Pekgul? Knappast nån nyhet! Ordet ”klappturk” kan knappast kallas rasistiskt heller. Det är ju helt påhittat av Böhlmark och därmed utan egentlig betydelse och utan värdeladdning i allmänhetens öron.

Inte heller förstår jag varför en turk skulle bli kränkt av att bli kallad för turk. Fast, det är klart, hon är ju kurd från Turkiet. Kanske är det då upprörande att bli kallad turk. Men en same eller kurd från Sverige är ju svensk. Det måste ju betyda att en kurd från Turkiet också är turk. Men rasistiskt som min partikollega Röda Malmö anser att det är kan det knappast anses vara.

Kanske är Böhlmark rasist. Det är möjligt. Men inget jag vet nåt om eller har nån uppfattning om i nuläget. Men ordet ”klappturk” är knappast ett bevis för det. Var meningen att säga att Pekgul är en tokstolla för att hon är turk? I så fall var det kanske rasistiskt. I alla fall föraktfullt och hånfullt. Det är en egenskap som ofta kan återfinnas hos moderater. En slags von oben-attityd, vi häruppe är bättre än pöbeln därnere. Klassförakt. Klasshat. Det är nog snarare det som det hela handlar om. Eller blir det rasistiskt för att Pekgul är kurd? Fast hon är ju turk också. Liksom  svensk.

Det känns som en storm i ett vattenglas. Och är förresten Pekgul upprörd eller kränkt överhuvudtaget? Ingen vet eftersom ingen fått tag i henne för en kommentar. Böhlmark är för sin del ångerfull. Låt gå för det. Det var väl ett mindre välbetänkt uttalande. Men inte tillnärmelsevis så allvarligt att det motiverar vissas upprördhet. Kansk eär jag lite korkad, men jag förstår faktiskt inte de väldiga reaktionerna. Men i framtiden går nog inte ordet klappturk att använda. Nu har det definitivt fått en negativ klang.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

12 svar på “Klappturk? Rasism?”

  1. Anna Hagbom twittrade ju att man kan se ”Tystnaden” hemma. Men då måste man slanta upp nån hundring för att köpa dvd:n (eller riskera att få Antipiratmaffian på sig). Stefan Löfven kunde hon ju sett gratis. Ett annat sätt att spara pengar är att inte lägga dem på att köpa Lars von Triers ”Idioterna” utan istället kolla in moderata wannabees twitterflöden. Jag är oenig med bloggaren ovan (och antagligen också med Bröhlen med följare) om det acceptabla i att använda ett sånt här vokabulär men den diskussionen oaktat har åtminstone Bröhlen slängt bort sin karrlär inom Moderaterna (karln var alltså avlönad av rikksdagskansliet) för totalt intelligensbefriat twittrande. Kanske får han Edward Unsgaard som kollega på i nästa Fas av sitt arbetsliv.

  2. Det är inte något nedsättande i sig att kalla någon turk (eller
    xyz-turk) men i det här fallet framgår det ju av sammanhanget att det är
    en nedsättande kommentar. Böhlmark och den han twittrar med gör sig
    lustiga över att Pekgul i deras ögon applåderar alltför ivrigt (lite att
    göra på jobbet?). Det får de väl göra, men vad har Pekguls ursprung att
    göra med den saken? Ingenting. Just detta att i ovidkommande sammanhang
    påpeka folks etniska ursprung, kön, sexuella läggning etc är en form av intolerans. Inte jätteallvarligt i sig men Böhlmark borde veta bättre.

    1. Håller med om att i Sverige bör man vakta sin tunga. Men du säger att det är en ”nedsättande kommentar” Om det är däför det har blivit sånt liv om det så skulle jag vilja veta om det är själva ”nedsättandet” som är problemet eller vem (eller vilket ursprung snarare) det är som blir ”nedsatt”?

      1. Jag tror det handlar om Nalin Pekgul tillhör det socialdemokratiska etablissemanget. Men frågan är fortfarande om hon är upprörd på något sätt. Det verkar ju inte så när hon inte uttalar sig.

  3. Kolla videon och kommentarerna på YouTube så inser ni vilken nivå det på. Ganska utstuderad mobbing, med lite drag av lyteskomik.

    1. Nej, inget av det. Det ser ju faktiskt ut som om Nalin Pekgul bär sig helt puckat åt. Kommentarerna är dock som vanlig rasistiska, antifeministiska osv. Och hennes etnicitet har ju verkligen inte med saken att göra.

  4. Frågan är ju om det hade blivit rubriker om rasism utifall Pegul hade kallad någon en klappsvensk?

  5. Ja, uttrycket ”klappturk” är ett uttryck av rasism.

    Att påpeka någons etniska bakgrund (hudfärg, ursprungsland, religion,
    etc.) i ett sammanhang menat att förlöjliga personen, är inget annat än
    ett uttryck för rasism. Hur hade reaktionerna varit om Nyamko Sabuni
    kallades för ”klappnegern” (pga. ett motsvarande videoklipp) av en socialdemokrat?

    Samhället har blivit extremt vant vid rasistiska uttalanden, att de har
    blivit vardagsmat. När vi pratar om att vi måste komma ihåg retoriken
    hos nazismen och fascismen och deras offer, märker vi samtidigt inte att
    vi redan befinner oss där. Allt mer döms eller förlöjligas människor
    pga. deras normavvikande bakgrund. När ska det ta slut??

    Förresten, att kalla en turkisk kurd för turk är generellt förolämpande mot kurden. Det handlar inte om formell landsmedborgarskap, utan om etnisk tillhörighet.

    1. Samhället har inte blivit extremt vant vid rasistiska uttalanden. Rasism och rasistiska uttalanden är oändligt mycket ovanligare idag än på 1960-talet. Det är mycket ovanligare idag än på 1990-talet. Samhället och alla människor har blivit känsligare för rasistiska uttalanden och uttalanden som kan tolkas som rasism i takt med att rasismen i samhället minskar (den har minskat i 20 år enligt de undersökningar som finns). Även antalet hatbrott minskar om vi ser på offerundersökningar (anmälningarna minskar i allmänhet också, trots lagändringar och minskad tolerans, men det variera mycket från år till år). Se polisens rapporter om det.

      http://blog.zaramis.se/2012/06/26/svenskarna-allt-mer-flyktingvanliga/
      http://blog.zaramis.se/2012/06/28/identifierade-hatbrott-okade-2011-men-har-minskat-sedan-2008/
      http://blog.zaramis.se/2012/08/01/ingen-okning-av-homofoba-och-transfoba-brott/

      Att förlöjliga någon må vara osmrat och otrevligt, men knappast rasism, även om det handlar om att man förlöjligar någon för att han är grek, men vi misstog honom för turk och han blev förbannad.

Kommentarer är stängda.