Nätmobbning är ovanligt

Endast 1 av tio barn utsätts för nätmobbning. 90% av alla barn utsätt inte för mobbning på nätet trots att en lika stor andel av alla barn från 10 år och uppåt använder nätet. Nätmobbning tycks vara vanligare bland flickor än bland pojkar och då i stor utsträckning handla om utseende. Dessutom verkar det vara vanligare i yngre åldrar än i under tonåren. 16% av tioåringarna uppger att de någon gång mobbats på nätet. Rensas de bort som bara mobbats enstaka gånger så har dock endast 4% av tioåringarna mobbats. 4 av 100 är verkligen inte många. Bland 12-årinagrna är det 1 av 100 och i nionde klass 3 av 100. Med andra kan man säga att nätmobbning är något ovanligt och ett problem som helt klart överdrivs i media. Nätmobbning är i allmänhet en integrerad del av annan mobbning, så problemet står inte att återfinna på nätet utan i det verkliga livet. Ett verkligt liv som alltså bara fortsätter in på sociala sajter som facebook och bilddagboken:

Ann Frisén är noga med att påpeka att det mesta som sker barn och ungdomar emellan på nätet fungerar väldigt bra. Nätmobbning ska inte heller ses som ett fenomen som är skilt från annan mobbning.

– Mobbning på nätet hänger väldigt ofta ihop med det som händer på skolgården.

Frisén varnar också för synsättet att tekniken i sig skulle vara problemet och att det skulle kunna lösas genom att hålla barnen borta från nätet

– För barnen är det samma relationer offline som online. När de kommer till skolan nästa dag är ju inte det en annan värld, säger Ann Frisén.

Nätmobbning är ovanligt, har inte med internet att göra, är en del av mobbning i det verkliga livet och kan därmed egentligen inte bekämpas genom åtgärder som angriper nätanvändandet. På sociala mediesajter skulle man ju annars väldigt lätta kunna ta bort de användare som man anser är mobbare. Problemet är att detta skulle kunna förvärra läget på skolgården. Lösningarna på mobbning finns i verkligheten, inte på nätet. Därför är det helt orimligt med speciella insatser just mot nätmobbning. Der blir bara ett slag i luften och det handlar om felaktig prioritering samt slöseri med skattepengar. Nätmobbning är ovanligt och lösningarna finns inte på nätet utan i det verkliga livet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Ett av 10 låter snarare som något som borde betecknas som mycket vanligt.

    • 10% är lite. Speciellt som det i de flesta fall inträffat enstaka gånger. Dvs det är inte mobbning överhuvudtaget. Om dessa fall tas bort så drabbas bara 4 av 100 av mobbning i den grupp där de i undersökningen uppges att 16% drabbas (10-åringarna). 1 av 10 är få. 9 av 10 är många. 4 av 100 är mycket få.

  • Pingback: Hackordningen | Junkyard baby II()