Skolans avreglering orsak till att alltfler unga kan tänka sig diktatur

Var femte svensk mellan 18 och 29 år kan tänka sig att sälja sin röst och var fjärde tycker inte det är så viktigt att få leva i en demokrati. Nästan var tredje tycker det vore bra eller mycket bra om Sverige styrdes av en stark ledare istället för demokrati. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet. Detta är en helt ny trend som inte kunnat ses tidigare.

– Omgörningen av skolan är den enskilt viktigaste orsaken till attitydförändringarna, säger forskaren Staffan I. Lindberg som tillsammans med kollegan Richard Svensson gjort den svenska delen av World Value Survey, vilken mäter folks värderingar i en lång rad länder.

– En stor grupp av ungdomarna upplever att de befinner sig i ett system som dömer ut dem på förhand, säger Staffan I. Lindberg. Och att detta system skapats medvetet av demokratiskt valda politiker – så vad har de för nytta av demokratin? Den har betytt att de inte har någon chans att ta sig fram i livet.

Forskarna har sökt förklaringar till attitydförändringarna i sådant som den rådande ekonomiska krisen, invandring från icke-demokratiska länder eller att det skulle handla om ansvarslös ungdomlig radikalism. Men istället fann de att det svikande stödet för demokrati starkast var kopplat till skolans avreglering de senaste decennierna.

Kommunaliseringen i slutet av 80-talet, den följande friskolereformen och det fria skolvalet, har gjort att den svenska skolan idag är världens mest avreglerade. Samtidigt har utvecklingen lett till en förändring av grundläggande principer för skolan menar forskarna.

– Principen om allas rätt till likvärdig och högklassig utbildning vägledde reformerna av skolväsendet från 40-talet och framåt, säger Staffan I. Lindberg.

– Denna har idag ersatts av en marknadsprincip som utgår ifrån att vissa barn och unga måste få sämre utbildning än andra. Vi är inte längre alla lika mycket värda. Det är det budskap som systemet politikerna skapat förmedlar.

Och på den här marknaden är det en ökande grupp som känner sig utslagna på förhand. Skolmarknaden ser de som en del av det demokratiska samhällssystemet. Och när detta inte kan ge dem några framtidsutsikter växer föreställningarna att ett auktoritärt system istället skulle kunna ställa saker tillrätta.

Undersökningen heter ”Rösträtt till salu. Det nya hotet mot demokratin”.

Svensson/Göteborgs Universitet

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs mer: Cision, MND, SVDDN12AB1A2HDSKD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Skolans avreglering orsak till att alltfler unga kan tänka sig diktatur”

  1. Forskarnas påstående att avregleringen av skolan bär skuld  saknar stöd i undersökningen. Det är deras eget påhitt. Sanningen är att skolan aldrig fostrat till demokrati. Vår kunskap om demokrati har vi skaffat oss utanför skolan genom att läsa, lyssna och engagera oss själva.

    1. Det där är ett påhitt av borgerliga debattörer. Ett felaktigt påstående helt enkelt. Ett ideologiskt politiskt påstående. Om att slutsatserna skanar stöd i undersökningen alltså. Det gör dom inte så vitt jag kan utröna.

Kommentarer är stängda.