Vi behöver färre bilar

Volvo Personvagnar ska skära ner och låter 200-300 personer sluta. Det handlar om daglönare så de kan gå med omedelbar verkan om Volvo skulle vilja det. Det handlar om människor med otrygga anställningar på Lernia. Volvo Personvagnar skär ner för att man säljer för lite bilar. Det är bra att det säljs färre bilar, men inte bra att folk förlora jobbet.

För framtiden måste samhället, mänskligheten, komma bort från den typ av massbilsim som präglar västvärlden idag. Den är inte miljö- och klimatmässigt hållbar. Den är en del av det som orsakar global uppvärmning som i sin tur orsakar ostadigare väder, kraftigare orkaner, smältande glaciärer och polarisar samt höjd havsyta. Klimatkatastroferna på jordklotet kommer att öka pö om pö. Det behövs en minskad bilism för att det ska gå att göra något åt det skenande klimatet.

Därför behöver vi tillverka andra saker än bilar. Miljö- och klimatvänliga saker. Järnvägsmaterial, spårvägsmaterial, vindkraftverk, solceller, osv.  Sådant kan fast anställda arbetare tillverka istället för bilar. I Saabs gamla fabrik i Trollhättan, i Volvos snart nedlagda fabrik Uddevalla och i framtiden i Torslandafabriken också. Det som behövs för att det ska bli verklighet är politiska beslut, politisk vilja och planering.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements