Advokat åtalad i cigaretthärva

Del 2 av 10 i serien Gangsteradvokater

En tidigare advokat, Mats Olausson från Kungsbacka, har åtalats för inblandning i en cigaretthärva i Göteborg. Vi tiden då han beskrevs ansågs han i Hells Angelskretsar vara en advokat med specialkompetens inom ”bikerjuridiken”. Även bikertidningen Payback beskriver Olausson på det viset. Mats Olausson är åtalad för grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenärer:

Skattebrottet består, enligt åtalet, i att han medverkat i inköp av 8,8 miljoner cigaretter från Rumänien. Cigaretterna har sålts utan att skatt betalats. I ett annat bolag har Olausson varit med och skaffat tillstånd för handel med tobak. I detta har 9,4 miljoner cigaretter köpts in. De och bolaget har sedan sålts till personer som Olausson ”underlåtit att identifiera”.

Vart pengarna – en vinst på cirka en krona cigaretten – tagit vägen är okänt.

– Det finns en organisation runt detta, som tar emot och får avsättning för cigaretterna. Den har vi inte lyckats spåra, säger Lars Lithner, vice chefsåklagare på ekobrottsmyndigheten.

Vinsten på cigarettaffärerna handlar enligt uppgifter om cirka 20 miljoner kronor. Mats Olausson har enligt förundersökningen och polisens telefonavlyssning av honom och en tidigare klient också affärskontakter med kända medlemmar i Brödraskapet Wolfpack. Den tidigare advokaten förnekar brott och har tigit sig genom polisens utredning. Tillsammans med honom åtals också en 45-åring för grov oredlighet mot borgenärer och en 47-åring för medhjälp till det brottet. Grov oredlighet mot borgenär innebär vad som i vardagligt tal kallas bolagsplundring.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Känd brottmålsadvokat i Västsverige häktadGangsteradvokaterna – Lars Lundgren >>
Advertisements