Nekades inträde – sköt mot krog

Scenariot känns igen. Det återkommer regelbundet. Mest känt är förstås de så kallade Stureplansmorden 1994 då en ordningsvakt och tre gäster dödades vid nattklubben Sturecompagniet då Tommy Zethraeus, enligt den fällande domen, öppnade eld rakt in i entrén. Även Guillermo Marquez Jara dömdes för medhjälp till grovt vållande till annans död.

Vid skottlossningen dödades dörrvakten Joakim ”Jocke” Jonsson samt tre kroggäster: Kristina Oséen, Katinka Genberg och den döva författaren Daniella Josberg. Alla dödade var 21 eller 22 år gamla. Ett 20-tal personer skadades.

Guillermo Marquez Jara, Tommy Zethraeus och ytterligare en kamrat till dem nekades inträde och hamnade i bråk med dörrvakterna varefter de åkte till Hagsätra där de hämtade automatvapen. De återvände därefter till centrala STockholm och öppnade eld mot krogen. Sammanlagt dömdes 9 personer för inblandning i dådet. Tommy Zetrhraeus sitter fortfarande i fängelse och har begått brott medan han suttit inne. i Samband med dessa brott misstänktes advokaten Thomas Martinson för att ha hjälpt honom. Marquez Jara har utvandrat till Chile.

Ett annat känt fall är morden på klubben Gustavus Adolphus (tidigare Cue Club) i Göteborg i februari 1976 då en 23-årig värnpliktig vid Lv 6, beväpnad med k-pist, sköt sammanlagt 33 skott inne på klubben. Även han hade tidigare nekats att komma in på klubben. Ägaren Styrbjörn Colliander och en 17-årig gäst dödades och fem andra skadades lindrigt. Mannen dömdes senare för dubbelmord och mordförsök till sju års fängelse.

I det nu aktuella fallet så handlade det om en krog i Tumba. Två män nekades inträde och återvände senare till klubben med skjutvapen och besköt klubben. De två är gripna som misstänkta för mordförsök.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements