Rullman, Kenner & Co

Del 39 av 39 i serien Stockholms handelshus på 1700-talet

En av de firmor som gjorde goda affärer under kontinentalsystemets tid vare Rullman, Kenner & Co. Förvånansvärt nog kanske man ska säga då firman var Stockholmsbaserad.

1810 stod firman för en export av socker från Stockholm till ett värde av 100 102 rdr, motsvarande 12% av totalexporten från Stockholm. Statistiken tyder på att Rullman köpte sockret från andra firmor som importerade det. Stora importörer i Stockholm det året var Schmidt, Tottie & Arfwedson, Leffler, Bohnstedt, Söderberg, G. Westerberg, Schön & Co, Burgman, Wallis och Lindgren. Schmidt var en känd spannmålsimportör, Tottie & Arfwedsson, Bohnsteds samt Schön var normalt bara stora exportörer och G. Westerberg var den enda kända större importfirman av de stora just år 1810.

Delägare i Rullman, Kenner & Co var Bogislaus Rullman. Man kan misstänka att Bogislaus Rullman var son till Carl Rullman och Maria Charlotta Bratt (1737-1808). i Så fall var han bror till Carolina Fredrika Rullman (1769-1817) som i sitt första äktenskap var gift med Pehr Philip Silfverhielm och i sitt andra med Carl Magnus Palmcrantz (1776-1819).

I Bogislaus Rullmans firma arbetade Carl Henrik Cantzler (1791-1861) två år som bokhållare. Innan dess hade han arbetat som handelsbiträde och bokhållare hos handelsmannen Spalding i Stralsund. Han var son till Johann Friedrich Cantzler och Marie Spalding. Gift med sin kusin Sofia Magdalena Cantzler (1799-1891) dotter till grosshandlaren Tomas Gottlieb Cantzler i Stockholm. 1820 var en firma Cantzler (Kantzler) en av Stockholms tio största importörer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Erdman och Hegardt
Advertisements