Om Västerlandets filosofi

Filosofins historiaBoktips
Filosofins historia
Svante Nordin
Studentlitteratur

Om Västerlandets filosofi

”Filosofins historia är den första allmänna filosofihistoria av större omfång som skrivits på svenska på drygt trettio år. Den innehåller en översikt över hela den västerländska filosofins utveckling från försokratikerna till 1990-talets tänkande”, står det på baksidan av denna maffiga tegelsten på 600 sidor.

Inledningsvis sammanfattar Svante Nordin filosofin som ett 2500 år gammalt västerländskt projekt. Som börjar i den grekiska antiken och upptar den judiska kristendomen, två svårförenliga element man försöker pussla ihop under medeltiden.

”Tre huvudsakliga kunskapsformer, var och en med anspråk på att ge den riktiga och giltiga bilden av världen och människan, har gjort sig gällande i Västerlandets idéhistoria. De är filosofin, religionen och vetenskapen. Filosofins historia efter antiken har i väsentlig utsträckning handlat om dess konfrontation med först den ena, sedan den andra makten”.

Med tanke på ämnet är boken ganska lättläst (kanske för mycket inriktad på person) men hur ska en stackars dödlig kunna ta in allt detta. Och skulle man inte kunna skriva en världsfilosofi där man till exempel tar upp hur indianernas demokrati inspirerade västerlänningarna.

De senaste 500 åren har ju Västerlandet sammanvävts med resten av världen. Då måste vi väl ha upptagit tankeelement även från dem, inte bara tvärtom. Då måste vi väl även behöva veta rötterna till kinesisk, indisk, afrikansk och indiansk filosofi. Som med västerländskt tänkande bildar en global filosofi?

Hans Norebrink

Läs mer: DN, Ny Tid, Sydsv, Google, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements