Gangsterskjutningar: Förr eller senare kommer oskyldiga att träffas

Enligt DN så skjuter gangstergängen allt oftare mot varandra på dagtid. man varnar för att oskyldiga kommer att bli skjutna. Dessutom på platser där det finns många människor och där oskyldiga därför riskerar att träffas. Detta skriver man därför att en intervjuundersökning med poliser som Brå gjort tyder på att risken för vanlig folk ökat eller att det skjuts mer på dagtid. Med andra ord finns det inga som helst bevis för att det är på det viset utan den uppfattningen bygger helt på subjektiva bedömningar av poliser. Dvs på fördomar. Att antalet skjutningar har ökat är däremot sannolikt. Under åren 2010-2011 var antalet skjutningar speciellt många i Malmö (309 stycken), åren innan dess speciellt många i Göteborg (cirka 300 under 2008-2009). Att skjutvapen skulle var vanligare finns det heller inga egentliga bevis för.

De absolut värsta såna händelserna inträffade nämligen för många år sen. I Göteborg. Först har vi maskingevärskriget på Näsets badplats år 2001. Där fanns det hundratals oskyldiga människor som kunde ha skjutits när folk från Original Gangsters (OG) och  Naserligan brassade av den ena skottsalvan efter den andra. Vid en uppgörelse mellan de två gängen på en krog skadades dessutom en oskyldig man. Oskyldiga har alltså redan drabbats.

Den näst värsta händelsen var när Bandidos MC år 2006 sprängde en bil i centrala Göteborg, på en gata, Storgatan, med många människor, mitt på dagen. En annan händelse var när gangstergängen sköt mot bilar och  balkonger i Brunnsbo. Då kunde många oskyldiga ha skadats.

Jag kan inte se att det i verkligheten finns nåt stöd för DN:s  eller de intervjuade polisernas uppfattning. Snarare har väl skottlossningarna blivit mer riktade. De sker på nära håll och ofats för att skada, hota och varna, inte för att döda. Skott mot benen är det klart vanligaste. Även morden sker ofta på nära håll och utan risk för folk runtomkring även om de sker mitt på dagen. Exempel är ju mordet på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg och mordet vid Sibbarps kallbadhus i Malmö.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7GP, HD1, 2, 3, Skanskan1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Gangsterskjutningar: Förr eller senare kommer oskyldiga att träffas”

Kommentarer inaktiverade.