Bilbränder och anfall mot brandkåren i Borås

I Hässleholmen, en av Sveriges 15 fattigaste stadsdelar utbröt igår oroligheter, som sen fortsatte under natten till idag, i form av anlagda bränder på samma sätt som vi tidigare sett i andra svenska städers förorter. Ungdomar och unga män tände eld på bilar, sopbehållare och återvinningscontainers. När brandkåren kom för att släcka bränderna angreps i ett fall även brandbilarna, dock med relativt ofarliga rökfacklor.

Utlösande orsak till händelserna i Hässleholmen kan säkert vara en ökad polisnärvaro efter skottlossningen som ägde rum nyligen. Ökad polisnärvaro innebär störningar för kriminella verksamheter som knarklangning etc och kan utlösa bråk och upplopp. Polisernas uppförande och agerande upplevs ofta som provokativt och onödigt hårt. Det kan i sig utlösa bråk.

Grundproblemet är dock arbetslöshet, social utslagning, fattigdom och brist på sysselsättning. Det är sällan den direkt orsaken till nåt upplopp, men det ligger där i botten och skapar olust, känslor av att man inte hör till, av att man inte räknas. Känslor av hopplöshet och att man aldrig kommer att få ett jobb eller tillräckligt med pengar. Lösningen på såna problem är inte fler poliser.

En 20-åring har gripits som misstänkt för att ha anlagt bränder. Han är misstänkt för grov skadegörelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements