Santorinis vulkan har vaknat till liv

ThiraMan kan tycka att Grekland har drabbats av tillräckligt mycket skit genom kapitalisternas och EU:s attacker mot vanliga greker i form av social nedskärningar och privatiseringar. Något som resulterat i ökad fattigdom, rasistiska attacker på invandrare, malarians och tuberkulosens återkomst samt en del annat.

Men kanske kommer Grekland att drabbas av nåt ännu värre som inte har med neskärningarna och privatiseringarna att göra. Vulkanenön Thira (som ön heter, Santorini är det italienska namnet och Thera det gammalgrekiska namnet som ön hade under klassisk tid) har nämligen vaknat:

Vulkanen på den populära turistön Santorini i den grekiska övärlden har vaknat till liv. På bara drygt ett år har den glödheta magmakammaren under ön blivit flera miljoner kubikmeter större, visar forskning.

[…]

Med hjälp av radarsatellitbilder och GPS kunde forskarna se att jordytan på ön hade höjts med 8-14 centimeter. Det, i sin tur, betyder att den kammare av smält sten, magma, som finns under vulkanen hade expanderat och blivit större.

Forskarna, som berättar om sina fynd i Nature Geoscience, beräknade att vulkanens glödheta inre hade blivit i storleksordningen 10-20 miljoner kubikmeter större mellan januari 2011 och april 2012. Det motsvarar upp till 15 gånger storleken av Londons olympiska stadion.

Det handlar om en vulkan som år 1625 före Kristus exploderade i ett av världshistoriens kraftigaste vulkanutbrott. Utbrottet, som kanske har  gett upphov till legenden om Atlantis, utplånade den minoiska kulturen på ön. Den begravdes och försvann under metervis av aska och pimpsten. Där öns centrala delar fanns från början är idag vattenfylld krater och runtomkring ligger resterna av den urpsrungliga ön i form av de tre öarna Thirasia, Aspronisi och Thira. Öarna i mitten av kratern (Palea och Nea Kameni) är öar som skapats av vulkanen senare.

Ett nytt liknande utbrott idag skulle naturligtvis få omfattande konsekvenser för hela östra medelhavsområdet. Men från att vulkanen vaknat till liv till ett utbrott eller en explosion är det sannolikt långt så det behöver inte bli nåt alls. Sitt senaste utbrott hade vulkanen år 1950.

Thira

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements