Schibbye och Persson frigivna

Enligt etiopiska regeringen ska Martin Schibbye och Johan Persson friges efter att de blivit benådade:

The Ministry of Justice Pardon Board announced Monday (September 10) that over 1950 prisoners, including two Swedish journalists, Johan Persson and Martin Schibbye, who have been imprisoned in Ethiopia for more than a year, have been pardoned and will be freed at an upcoming mass amnesty ceremony. The two Swedes were serving 11 year sentences for illegally crossing the Ethiopian boarder and supporting the terrorist activities of the ONLF. The decision to pardon the two was approved while the late Prime Minster Meles Zenawi was still in office as part of the regular grant of pardons given at the New Year. Ethiopia’s Pardon and Amnesty law allows prison inmates to be granted a pardon when they have shown sincere regret for the crimes for which they were jailed and demonstrated good behavior in the correction facility. If the plea for pardon is accepted and approved by the President, pardon is granted.

De två svenska journalisterna finns med på den frigivningslista med 1 900 namn som den etiopiska regeringen presenterade idag, måndag.

– Jag är oerhört glad att Martin och Johan släpps fria efter 14 månader i etiopiskt fängelse. Jag hoppas att de kan återförenas med sina familjer så snart som möjligt, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

– I denna stund så gläds vi med Martin och Johan och deras familjer. Vi hoppas på en snabb process tills de landar på svensk mark. Det är svårt att förställa sig hur det är att sitta fängslad under så lång tid och under de förhållandena som råder där, säger Lotta Schüllerqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Eventuellt är de svenska journalisterna redan släppta ur fängelset i Etiopien men andra källor hävdar att de ska friges vid en speciella ceremoni.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 

Advertisements