Två svenska journalister fria – en annan precis dömd

Två fängslade svenska journalister har släppts fria, en svensk journalist sitter fängslad utan rättegång och annan riskerar att få upp till 7-8 års fängelse. De två som frigivits, sannolikt efter smart arbete av ambassadören och en smart inställning från dem själva har traditionella svenska namn. Martin Schibbye (nåja!) och Johan Persson. En man sitter kvar i fängelse, Dawit Isaak. I ett grannland, Eritrea, till det land, Etiopien, där de två som släppts satt. Dessutom utan att ha ställts inför rätta för nånting. Dawit Isaak har uppmärksammats av hela mediaetablissemanget men den fjärde svenske journalisten som sitter inlåst i ett annat land tycks ingen bry sig om.

I Eritrea har en mängd fängslade journalister avlidit. Dawit Isaak är lycklig om han fortfarande lever. I  Colombia har en svensk journalist, Joaquin Perez Becerra,  fällts för ett liknande brott som det Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för.  Joaquin Perez Becerra har fällts för samröre med gerillarörelsen Farc. Skillnaden är att Perez Becerra inte åkte in i Colombia utan tillstånd, visa och liknande på det sätt Schibbye och Persson åkte in i Etiopien. De had kontakter mer gerillarörelsen ONLF. Persson och Schibbye har nu benådats och frigivits. Perez Becerra kommer att hamna i fängelse, det svenska etablissemanget, den svenska pressen och de svenska myndigheterna verkar inte bry sig speciellt mycket:

I går, drygt ett år senare, dömdes han. Domaren ansåg att åklagaren, via 17 olika vittnesmål, lyckats bevisa att Joaquín Pérez har nära band med Farc-gerillan och att han ingår i gerillans internationella kommission.

Däremot ansåg han att det inte bevisats vare sig att Pérez tagit emot pengar av Farc eller att han själv bidragit med ekonomiska resurser till gerillan, vilket han anklagats för.

Joaquín Pérez har varit svensk medborgare sedan år 2000. Han har under många år lett nyhetsbyrån ”Nya Colombia”, Anncol, som har sitt säte i Stockholm och som den colombianska regeringen anser är ett språkrör för Farc.

Gripandet av Joaquín Pérez skedde utan att svenska myndigheter informerades, med argumentet att han fanns uppsatt på Interpols röda lista – ett argument som ifrågasätts av många eftersom han i så fall borde ha gripits mycket tidigare.

Domen i går var av principiell karaktär. Först nästa vecka kommer straffet att preciseras. Enligt colombiansk lag kan det bli mellan sju och åtta års fängelse.

Domen i Colombia känns minst lika konstruerad och uppgjord på förhand som domen mot Schibbye och Persson. Det finns knappast nån anledning att ha större förtroende för Colombias rättsväsen än för Etiopiens.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Två svenska journalister fria – en annan precis dömd”

Kommentarer inaktiverade.