Gangsteradvokaterna – Tore Noreberg

Del 8 av 10 i serien Gangsteradvokater

Gangsteradvokater är sådana advokater som ofta försvarar medlemmar i kriminella gäng som exempelvis Hells Angels.  Det betyder inte att de behöver vara brottsliga själva.  En sådan advokat är Thomas Martinson, en annan är Mats Olausson från Kungsbacka som numera är före detta advokat och åtalad för ekonomisk brottslighet.

Några andra är Anders Lindstrand från Göteborg, Bengt-Erik Sik från Vänersborg och Lars Lundgren i Borås. De har alla, liksom ovan nämnde Mats Olausson låtit sig bjudas på middagar hos Hells Angels Gothenburg i Gunnilse.  Det ska dock också nämnas att Lars Lundgren inte heller är advokat längre. Han uteslöts ur advokatsamfundet redan 2006. Ytterligare några är Sven Jernryd och Sven-Eric Ohlsson från Skåne. Samt Tore Noreberg i Dalarna.

Den sistnämnde är känd för samma sak som Bengt-Erik Sik. Att ha satt upp en dekal med texten ”Support your local Hells Angels”. Noreberg satt dock dekalen på sin bil, medan Sik satte den på sin lägenhetsdörren. Inte heller tycker Noreberg att Hells Angels är speciellt kriminella. Noreberg ör dessutom, i likhet med Lundgren till de advokater som dömts för brott. han har dömts till böter för att ha fällt träd i ett naturreservat. Anledningen till trädfällningen var att han ville ha en finare uppfart till sin herrgård strax utanför Falun.

Förutom ovan nämnda dekal har han också haft privata kontakter med kriminella män ur bikermiljön. Han har nämligen hyrt ut bostad på sin herrgård:

Advokat Tore Noreberg bor på en herrgård strax utanför Falun. Där har han också sitt kontor.

Under 2002 tillät han en person att flytta in på herrgården, i den norra flygeln. På tisdagsmorgonen greps den personen, som har koppling till Red Devils Falun, i polisens mc-razzia. Vid samma tillslag greps ytterligare sex personer i länet.

Nu visar det sig att två av dem också har varit skrivna på advokatens herrgård.

– Det visste jag inte, säger den kända Dala-advokaten.

Det är under åren 2002 till sena 2006 som en 40-årig man har haft sin adress på herrgården. Mannen är vän till personen med kopplingar till Red Devils.

De har tidigare gjort affärer tillsammans, bland annat hade mc-medlemmen en firma för flera år sedan vars post gick hem till 40-åringen.

Nu är de båda misstänkta för grov ekonomisk brottslighet i ett helt annat bolag, där Red Devils-medlemmens vän sitter med i styrelsen.

Själv har han ingen känd position i firman.

Även en ung kvinna har under ett drygt år haft sin adress på herrgården. Enligt folkbokföringen flyttade hon in på gården 2005 och lämnade den ett drygt år senare, tillsammans med den 40-åriga mannen.

Kvinnan häktades också i går, som misstänkt i eko-härvan.

Noreberg förefaller  onekligen mer än lovligt förvirrad. Han vet inte vilka han hyr ut till. Man undrar ju hur kan sköta sitt jobb som advokat om han har så dålig koll på verkligheten. Fast förvirrad är han nog inte. Han visste säkert vilka det var som han hyrde ut till, speciellt med tanke på den dekal han kört omkring med. Men kanske tyckte det var lite onödigt att säga det. Dålig reklam. Hans motorcykel blev också beslagtagen vid en razzia mot Red Devils MC så att han skulle varit ovetande om vilka han hyrde ut till är nog ingenting annat än rent ljug. Norbergs son häktades också i samband med det ekobrott som var anledning till razzian.

Men mest ökänd blev han när han kallade en traumatiserad ung flicka för hora i en rättegång:

Flickan förnedrades och blev slagen, med skohorn och hammarskaft. Den 5 november i fjol orkade hon inte längre, utan kastade sig ut från tredje våningen. Hon skadade ryggen. Läkarna vet ännu inte om hon kommer att bli återställd.
Föräldrarna dömdes till 2,5 års fängelse för grov fridskränkning, men överklagade.

Pappans advokat Tore Noreberg tvekade inte att skuldbelägga brottsoffret i sin plädering.
Aftonbladet talade efter denna med Noreberg, som tyckte att det visst är fullt acceptabelt att kalla en delvis förlamad, kränkt flicka ”hora”.
– Man kan behöva använda laddade ord ibland. Jag har bara sagt vad andra har sagt. Hade du träffat henne skulle du också ha tänkt att hon var en hora, sade han till Aftonbladets reporter.

För sitt agerande fick han en erinran av Advokatsamfundet. Ingen varning och ingen uteslutning. han har dock fått flera varningar och ytterligare någon erinran under sin advokatkarriär.

Utöver dessa uppmärksammade händelser har han försvarat nazisten Tor Paulsson och ett antal mer eller mindre kända knark-  och våldsbrottslingar i Dalarna. Det är inget konstigt med det, Noreberg är brottmålsadvokat. Han har bland annat försvarat X-teammedlemmar i en rättegång om ett mord på en svart man. I samma rättegång var ovan nämnde Thomas Martinson och Johan Eriksson försvarare för andra åtalade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Paybackadvokat – Sven-Eric Ohlsson?Paybackadvokat – Sven Jernryd? >>
Advertisements