Danmarks rikaste

Den danska tidningen Berlingske har publicerat en lista över Danmarks rikaste. I jämförelse med motsvarande svenska listor så verkar den danska klart mycket vettigare och rimligare. De familjer som finns med är de rikaste och oftast också bland de mäktigaste. I svenska listningar av de rikaste utelämnas alla familjer som kontrollerar stora förmögenheter genom stiftelser och fonder med ett undantag, familjen Kamprad. Familjen Wallenberg, den utan tvekan mäktigaste svenska finansfamiljen,  finns därför aldrig med bland de rikaste fastän man i likhet med Kamprad borde finnas med. Så gör inte den danska listningen av de rikaste i Danmark. Då skulle nämligen de flesta rika danska familjer inte längre vara så rika.

På den danska listans tio första platser finns Kirk Kristiansen (Lego), Holch Povlsen (Bestseller), Lars Larsen (Jysk), Louis-Hansen (Coloplast), Toosbuy Kasprzak (Ecco), Clausen (Danfoss), Foss, Kirk Johansen (Lego, en annan gren av familjen), Enevoldsen (Wipec) och Mærsk McKinney Møllers dödsbo. På tidigare listor har Mærsk McKinney Møller alltid varit nummer ett men genom att Berlingske Business har ändrat sitt sätt att räkna har familjen ramlat ner några placeringar. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, dotter till Mærsk McKinney Møller, återfinns för sin del på plats 54 på topp hundra-listan.

Många på listan över rika danskar äger handelsföretag. Så är det också på listan över de rikaste i Sverige med familjer som Kamprad, Persson och Ax:son Johnson för att nämna några. Danska handelsfamiljer på listan över de hundra rikaste är bland annat:

På Berlingske Business Magasins opgørelse over ”Danmarks 100 rigeste”, indtager et par kendte købmænd pladserne som nummer 2 og 3, nemlig familien Holch Povlsen (Bestseller) med en formue på 24,6 milliarder kr. og Lars Larsen (Jysk) med 18 milliarder.

[…]

Men det er karakteristisk for opgørelsen over Danmarks største formuer, at mange af dem er tjent ved at lange varer over disken.

Den fynske oliekøbmand Torben Østergaard-Nielsen (Bunker Holding) er avanceret 14 pladser og kommer ind som nr. 18. Hans fynske kollega Niels Thorborg, der gjorde leasing af tv og hvidevarer til en folkesag med L’easy, springer 19 pladser op ad listen til nr. 27.

Legetøjssælgerne i Gjørup-famlien (BR Legetøj) avancerer med hele 15 pladser, og grænsekøbmændene i Fleggaard-familien hører nu til blandt de 25 mest velhavende i Danmark. Knud og Erling Daell, der sælger værktøj og byggevarer i kæderne Harald Nyborg og Jem og Fix, er også blandt højdespringerne.

En del rika danskar har dock hamnat utanför listan dåd et inte har gått att avgöra hur mycket, vad och hur de äger olika. En som detta gäller för är Fritz Schur.

Inlägg om några danska finansfamiljer och riskkapitalbolag:

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg
Lauritzen – danska färjekungar
Clausen – från Als i Sønderjylland och ägare till ett av Danmarks största verkstadsföretag
Kirk Christiansen – familjen som blev rik på plastbitar
Due Jensen – ägarna av Grundfos
Holch Povlsen – familjen Persson på danska
Kann Rasmussen – fönsterfamiljen
Gensmann – dansk spekulant som kontrollerar Swedish Match
Axcel – Danmarks största riskkapitalbolag

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements