Hamnstrejk i Göteborg i solidaritet med portugisiska arbetare

International Dockworkers’ Councils (IDC:s) europeiska arbetsgrupp träffades denna vecka i Paris för att planera internationella solidaritetsaktioner till stöd för de strejkande portugisiska hamnarbetarfacken.

Portugals hamnar hotas nu av avregleringar som liknar det direktiv som EU-kommissionen i två omgångar försökt driva igenom det senaste decenniet. Portugal har i dagsläget ålagts att helt luckra upp hamnnäringen för att landet ska beviljas nödlån av den så kallade Trojkan (EU-kommissionen, IMF och ECB). De föreslagna förändringarna, som Trojkan nu kräver ska bli portugisisk lag, utgör en fara för såväl hamnarbetarnas arbetstillfällen som arbetsvillkor. Inom IDC finns också en utbredd farhåga att om EU-kommissionen och dess allierade lyckas slå sönder de portugisiska hamnfacken, står andra länder på tur.

Utkastet till ny portugisisk hamnlagstiftning nu har skrivits om en fjärde gång, men att de mest destruktiva förslagen gällande hamnarbetarjobben fortfarande finns kvar. Lagförslaget har ännu inte lagts fram för omröstning i det portugisiska parlamentet. Portugals regering har vägrat inleda någon som helst dialog med de hamnanställdas fackförbund och en rad strejker har därför regelbundet ägt rum i de portugisiska hamnarna. Därför trappas strejkerna upp från och med den 17:e september, då såväl hamnarbetare, lotsar och hamntjänstemän kommer att lägga ner jobbet. Om regeringen inte inleder samtal och förhandlingar med de berörda arbetstagarnas organisationer, har facken redan varslat om strejk i de portugisiska hamnarna ända in i oktober månad.

Efter att de portugisiska hamnarbetarfacken begärt stöd från IDC så beslutades det på mötet i Paris om en samordnad internationell solidaritetsstrejk för de portugisiska hamnarbetarna tisdagen den 25:e september klockan 08.00. Tidpunkten är vald för att sammanfalla med inledningen av EU-kommissionens stora transportkonferens. När klockan slår åtta kommer IDC:s samtliga medlemsorganisationer i Danmark, Frankrike, Spanien, Grekland, Cypern, Malta och Italien att lägga ner arbetet under en timma. Svenska Hamnarbetarförbundet kommer, i enlighet med medlemsbeslut ute i avdelningarna, också att delta. Det innebär alltså att många av Sveriges hamnar kommer att stå still mellan klockan 8:00 och 9:00 tisdagen den 25:e september.

Om den portugisiska regeringen under hösten fortsätter på den inslagna linjen och vägrar att diskutera med de portugisiska hamnfacken, planerar IDC att successivt trappa upp de internationella sympatistrejkerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Hamnstrejk i Göteborg i solidaritet med portugisiska arbetare”

Kommentarer inaktiverade.