USA bakom utlämningen av Svartholm Warg?

Gottfrid Svartholm Warg har i flera år levt helt öppet i Kambodja. Han kom inte till Sverige när han skulle avtjäna sitt korta fängelsestraff för ett mindre brott (upphovsrättsbrott) och blev därmed internationellt efterlyst. Kambodja har inget utlämningsavtal med Sverige och normalt skulle ingenting ha hänt med Svartholm Warg utan han kunde ha fortsatt leva sitt liv i Kambodja.

Men rätt som det var så blev han istället gripen i Kambodja och snabbt som bar den utlämnad till Sverige trots att inget utlämningsavtal finns. Man nara onekligen fult spel bakom det hela. Speciellt som han när han kom till Sverige omedelbart blev anhållen för ett helt annat brott än det han var efterlyst för och dessutom häktad. Det hela är märkligt:

Försvarsadvokat Ola Salomonsson tror att USA hade ett finger med i spelet. Hur det ligger till med den saken kommer vi troligen aldrig att få veta, men det kan sannerligen inte uteslutas.

Svartholm Warg var internationellt efterlyst efter att ha struntat i att infinna sig i svenskt fängelse för att avtjäna det ettåriga straffet han dömdes till i Pirate Bay-målet.

[…]

Normalt lägger inte Sverige ner särskilt mycket energi på människor som inte inställer sig till kortare straff, men då Svartholm Warg greps i slutet på augusti flög svensk polis snabbt ner.

Det finns flera märkligheter kring gripandet. Den efterlyste har för det första levt helt öppet ett par år i Kambodja utan att den lokala ordningsmakten lyft ett finger.

Han greps för det andra på grund av den internationella efterlysningen, men den svenska polisen som flög till Asien hade ingenting med den saken att göra utan är inblandad i den nya utredningen, ett brott Swartholm Warg för övrigt formellt kom att misstänkas för först då han landade på Arlanda.

Och för det tredje gick utlämnandet anmärkningsvärt fort. Det finns inget utlämningsavtal mellan Kambodja och Sverige, vilket innebär att ett dylikt förfarande kan pågå i evigheter och drunkna i byråkrati.

Det brott Svartholm Warg dömts för handlar om att han dömts som ansvarig för The Pirate Bays spridande av piratkopior. Utredningen kom till efter påtryckningar från USA samt musik- och filmindustrin där. I sken av det är det kanske inte så underligt att tänka sig att USA låg bakom att Kambodja utlämnade honom till Sverige. Eller handlar det om att Sverige precis gett Kambodja ett bistånd på 400 miljoner kronor på två år. Kanske fanns det nåt villkor där. Summan motsvarar dock vad Kambodja även tidigare fått i bistånd.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements