Måhända hotas SD mest, men de som hotar mest är också högerextremister

Enligt Göteborgs-Posten så är det parti som oftast utsätts för olika hot Sverigedemokraterna. Deras politiker ska vara de mest utsatta:

På Brottsförebyggande rådet, Brå, kommer man i december med en stor kartläggning av hur hotbilden ser ut mot 14 000 av landets ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige, landsting och riksdagen.

Det är den största undersökningen sedan boken Politik på hemmaplan, av Michael Gilliam, David Karlsson och Anders Sundell, vid Göteborgs universitet, kom 2008.

Då hade 8,5 procent av 10 000 folkvalda blivit utsatta för hot det senaste året.

– Bland dem som beskrev sig som heltidspolitiker, var det mycket vanligare att man utsatts för hot och våld än fritidspolitiker. Bland fritidspolitiker var det sex procent, och bland heltidspolitiker var det 22 procent, vilket inte är så konstigt eftersom det är de som är synliga, säger doktoranden Anders Sundell.

[…]

De som var överlägset mest utsatta var Sverigedemokraterna där 35 procent av kommunfullmäktigeledamöterna drabbats, säger Anders Sundell.

Men samtidigt så är det ju så att majoriteten av de som skriver hatkommentarer på nätet och i mejl är högerextremister, ofta är de också uttalade SD-sympatisörer. Detta oavsett vilken fråga det handlar om. Det kan vara trängselavgifter, Assange, feminism och mycket annat. Samma idioter till SD-vänliga kommentatorer återkommer med samma ruttna och obehagliga hot oavsett vilken fråga det handlar om. Så det hela verkar lite dubbelt.

Dessutom vet jag inte om man helt kan lita på de uppgifter SD-politiker lämnat till Brå. Vi har ju faktiskt sett ett antal SD-politiker som hotat sig själva, hotat sina partikamrater och utsatt sig själva för skadegörelse och attentat. Men med de stora skillnader som finns till politiker i snitt så är nog SD-politiker ändå överrepresenterade bland de politiker som hotats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • LG2002

  Hur vet du att majoriteten av de som skriver hatkommentarer är högerextremister, har du sett någon undersökning??
  Finns en och annan go gubbe på vänsterkanten också:
  http://www.expressen.se/nyheter/v-politikerns-angrepp-mot-regeringen/
  Inte första gången heller.

  • Med tanke på att det vanliga hatet är antifeminism, rasism och sexism kan vi nog utgå från att det handlar om högerextremister.

 • Följ kommentarsreglerna. Detta inlägg handlar om diktaturer eller om yttrandefrihet.