Det behövs ingen ny inomhusarena i Göteborg

Det anser Göteborg & Co, Göteborgs kommuns eventbolag, som enligt GP srkiver så här om ett bygge av en ny arena:

”Om Göteborg skall skapa maximal attraktionskraft … så är INTE den bästa lösningen att nu snabbt ta beslut om byggandet av en ny ersättningsarena till Scandinavium som kan stå klar till 2021”

Göteborg & Co är inte ensam om sin åsikt. I själva verket delas deras uppfattning av de flesta experter:

Forskarna vänder sig direkt till stadens politiker och ifrågasätter bland annat om det är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga en arena i Göteborg samtidigt som Stockholm får två helt nya jätte­arenor och Malmö en.

• Den kanadensiske forskaren Bruce Kidd som bland annat arbetat för Internationella olympiska kommittén skriver att det inte finns några bevis för att stora arenor drar till sig några ”signifikant nya nivåer av turism från andra regioner”.

• Evenemangsforskningens huvudauktoritet Donald Getz skriver att ”det verkar otroligt att staden och regionen kan få användning för fler, eller större arenor, än de som redan i dag finns i Stockholm och andra skandinaviska städer”.

• Göteborgs egen turistekonomiska guru Tommy Andersson, professor vid Handelshögskolans centrum för turism, varnar i sin delrapport för överdrivna förhoppningar på arenabyggens effekter. Det är ingen guldkalv som ensam får ekonomin att blomstra.

Enda undantaget verkar vara det bolag som har pengar att tjäna på ett bygge, Förvaltnings AB Framtiden. Det märkliga är att de kommunpolitiker, kommunstyrelsen,  som ska besluta i ärendet endast har fått det sistnämnda tyckandet från Framtiden presenterat för sig. Inga uttalanden och uppfattningar som avråder till bygge finns med i beslutsunderlaget. Onekligen ett märkligt förfarande från kommunens tjänstemän på statsledningskontoret.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements