Lyckomyter versus ”realkärlek”

Kärlekens ACTBoknytt
Kärlekens ACT
Russ Harris
Natur & Kultur

Lyckomyter versus ”realkärlek”

Sedan du funnit den rätte/a lever du problemfritt – och känner dig hel, kär och lycklig resten av ditt liv. Den vanföreställningen är alla kärleksmyters samlade moder, och ett omöjligt uppdrag, skriver läkaren, psykoterapeuten, föreläsaren, läraren och författaren Russ Harris från Australien (inte USA som vanligt i ämnet).

I verkligheten finns förstås konflikter, jobbiga känslor, samt fel, brister och irriterande olikheter mellan paret. Kärleken är inte alltid på topp. Men med mindfulness, acceptans, engagemang, förlåtelse, öppenhet och värderingar kan man leva ett meningsfullt parliv där man accepterar livets och relationens både soliga som molniga sidor.

ACT står för Acceptance and Commitment Therapy ”som ingår i den tredje vågens beteendeterapi”. Det är en slags motvikt till det positiva tänkandet, och en vidareutveckling av den kognitiva beteendeterapin. En blandning av kbt, mindfulness och djupare delar av världsreligionerna, har Russ Harris sagt.

Boken lär ut strategier för hur man stärker en varaktig relation och undviker besvikelse och skilsmässa. Istället för att kritisera partnern kan man ändra på sitt eget handlande – det är ett mycket lättare sätt att skapa ett långvarigt och respektfullt förhållande. Gör man det finner man ofta att också ens partner förändrar sig till det bättre.

Goda råd alltså om att ständigt handla fredssökande och kärleksfullt istället för att bara vänta på evig lycklig kärlek. Och författaren har även skrivit om lyckan i bredare bemärkelse i ”Lyckofällan”. Bland annat poängterar han att materiellt välstånd inte ger oss människor någon varaktig mening i tillvaron.

Ett stort plus i boken är de många hänvisningarna till vårt evolutionära arv, till de beteendetendenser vi har med oss i generna sedan urminnes tider. Det är en aspekt av de verklighetens begränsningar som författaren menar att vi måste lära oss att hantera konstruktivt.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD1, 2, DN, MND, Respons,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements