Rimliga domar för Kortedala-dådet

Två pojkar på 15 och 16 år fälldes idag för grov misshandel av Carl- Erik Cedvander på Kortedala Torg. De dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst 100 respektive 60 timmar samt till att betala skadestånd:

De två pojkarna bedöms ha visat särskild hänsynslöshet och råhet. Straffet för en vuxen person skulle ha blivit två och ett halvt år (för 15-åringen) respektive ett och ett halvt års fängelse (16-åringen).

– Ungdomarnas ålder ska beaktas när straffet bestäms och det finns särskilda ungdomspåföljder som ska användas i första hand, förklarar Anna Lantz som var ordförande vid förhandlingen.

I detta fall döms ungdomarna till ungdomsvård som ordnas av socialtjänsten och ungdomstjänst.

Pojkarna ska ihop och tillsammans med sina föräldrar betala skadestånd till mannen med cirka 130 000 kr.

Jag är dock ytterst tveksam till skadestånd då ett skadestånd riskerar att skada pojkarnas framtid allvarligt. Varken de eller deras familjer har sannolikt några 130 000 kronor. Däremot är jag ju inte mot att Cedvander får ersättning.

Lång fängelsestraff skulle också skada pojkarnas möjligheter till att lev ettbar liv i framtiden och det är bra att domstolen inte dömde till något sådant för dessa unga personer.  Ungdomar som gjort sig skyldiga till grova brott förtjänar att få en chans till ett värdigt liv. Cedvander blir heller inte bättre oavsett vad pojkarna fått för straff för sitt våld mot honom.

Slutligen är det självklart viktigt att de dömdes.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

45 Replies to “Rimliga domar för Kortedala-dådet”

 1. Tror knappast att det blir sista gången vi får läsa om dessa ungdomar. De har varit alltför hänsynslösa i så tidig ålder. Vi lär nog få höra om dessa i framtiden också. När man sparkar någon som ligger ner på offrets huvud då är det illa ställt.

  1. Ja, man har tappat kontrollen just då. Det hade kunnat hända mig när jag var 15 år. Det kan inte hända alla, men ganska många av oss. Misshandel är inget brott som är en signal om ökad risk för fortsatt brottslighet, därför är det sannolikt inte så att vi kommer att få höra om dessa pojkar i framtiden.

   1. Detta är inget som normala ungdomar gör. Det är psykopater utan empati och inlevelseförmåga. Om du kom från ett hem med föräldrar som såg och bekräftade dig så är det i pincip omöjligt att något dylikt händer.
     
    Föräldrarna är de som bär störst ansvar i detta. Men killarna kommer inte att lära sig något av det hela förutom att de slipper ta ansvar för sina handlingar.

    1. Alla normala ungdomar kan göra detta. Speciellt normala unga män. Alla unga män har dålig impulskontroll, svårt att räkna ut konsekvenser av en handling osv. Det finns en anledning till att diktatorer och tokiga gerillaledare vill ha ungdoms- och barnsoldater.

     Alla kan göra detta. Precis som att alla unga män kan bli soldater och mörda så kan man misshandla i en fontän på Kortedala Torg. Alla normala människor kan bli soldater, alla normala kan bli koncentrationslägervakter.

     1. Anders, om din mor, fru eller barn blev våldtäktsmördade av ett gäng som hördes skandera ”allahu akbar” under gärningens gång. Skulle du anse att de enbart förtjänar några timmars stadsvandring med en fimpplockare i handen som straff? Förutsatt att de är under 20 år. (Det som anses vara straffrättslig ungdom enligt dagens rättsliga godtycke.)
      Skulle du kunna koppla ”allahu akbar” skanderandet till rasism och ett systematiskt angrepp på icke-muslimer? Eller ser du det som att dessa brottslingar är utsatta och egentliga offer?

     2. Många psykologer skulle inte hålla med dig. Det krävs en speciel brist på empati för att begå dylika våldshandlingar. Bristande känslomässiga band kan vara en orsak. I andra fall kan det vara intag av rusdrycker som försämrar förmågan att tänka. Men dessa ungdomar tillhör knappast den kategori som dricker.
       
      Du har hur som helst kronfel. Det är VÄLDIGT FÅ ungdomar som kan begå dylika handlingar och det är därför dessa händelser är så oerhört ovanliga.
       
      Patetiskt försvar av psykopater!

     3. Det där är bara trams. Det krävs inte alls. Vilken ung man som helst kan begå mycket grova våldsbrott. Därför att alla unga män har bristande impulskontroll och bristande förståelse för konsekvenser. Det skulle alla psykologer hålla med mig om. Det finns ingenting som tyder på att nån av pojkarna har som helst störning.

      At man skrattar i rätten bero väl på att man är glad. Det kan man var även om man begått grova dumheter. Det säger alltså ingenting om skuld, inställning, ånger eller nåt.

     4. /*off topic, diskussion om moderering som jag inte tillåter plus flera brott mot kommentarsreglerna, borttaget*/ #AS

      Visserligen är det intressant att konstatera att jag enligt ditt resonemang var en ytterst onormal 15-åring. Jag mekade med mopeden och var ointresserad av att supa och hamnade aldrig i slagsmål.

      För det tredje: Så här säger Cedvander själv:
      ”Det är bra att det är över även om straffen inte blivit speciellt hårda för vad de egentligen gjort”
      http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1069210-carl-eric-vad-hade-hant-om-jag-dott-

      /*Faktapåståenden som dels inte stämmer med verkligheten, dels saknar källor och som inte är verifierbara, borttaget*/ #AS

 2. Hur kan du anse 100 respektive 60 timmar vara rimliga domar efter att de gett sitt offer livshotande skador och bestående men?

  1. Det är i enlighet med lagen och rätt då de är mycket unga. Min syn utvecklar jag mer i inläget. Längre och värre straff hade minskat deras möjligheter till ett vettigt liv i framtiden avsevärt.

   1. Jag tror nog att Carl-Eric hade mått psykiskt bättre om de hade fått ett tuffare straff…”Längre och värre straff hade minskat till ett vettigt liv i framtiden” Och det tror du verkligen på….Vi ska följa deras resa framöver och se !!!!!

   2. Enligt din logik skulle de lika gärna slippa straff och bara betala skadestånd för det hade ändå inte förbättrat något för Cedvander.

    När man läser hur du skriver om gärningsmännen så framstår det nästan som om du tycker att dom är offer trots att de är dom som begått ett grovt brott. Hur du sett bilderna de la upp på sin Facebook från rättegångspausen när de satt och skrattade? De såg inte ett dyft ångerfulla ut kan jag säga dig. Att de gång på gång har ljugit i polisförhören visar vilken liten respekt de har för det svenska rättssystemet. Ett fängelsestraff kanske skulle få de att förstå hur allvarliga handlingarna de begick faktiskt är och att man inte kan göra precis vad man vill och komma undan med det. 

    Mycket möjligt att det är i enlighet med lagen men du skriver att straffet är ”rätt” som om det vore en objektiv sanning, när det är din subjektiva åsikt.

    1. Om de ljugit i polisförhören eller rätten vet vi inte. Uppenbart är att de ljugit nånstans. Men faktum är att man kan bli pressad att säga nästan vad som helst i svenska häkten. Totalisolering sliter på häktade, som 15-åring klarar man inte det, utan man säger kanske till slut det som polisen vill att man ska säge. Det kan var så, det behöver inte vara så.

     Det finns undersökningar från 1970-talet som visar att det är bättre att låta bli att döma ungdomsbrottslingar. Begår man brott så minskar risken för återfall i om man inte blir dömd, blir man dömd ökar risken.

     Jag är inte anhängare av att man ska frikännas i ett fall som detta. Det finns också andra aspekter än pojkarnas möjlighet till ett bra liv i framtiden man måste tänka på. Hämnd är dock ingen sån aspekt.

 3. Så två veckors obetalt ”sommarjobb” är en bra påföljd för någon som snart när mördar en annan människa med ett fruktansvärt övervåld mot en försvarslös?

  Hade väl varit bättre med två års tvingad psykiater och besök hos reformerade kriminella etc. Bara för att man tycker det är för lindrigt markerat betyder det inte att man är för fängelse (kriminella träningsläger) eller ekonomiska straff. Snarare borde man väl försöka öppna ögonen på kidsen så de inser konsekvenser av sitt handlande och blir fri från den idoldyrkan äldre gängledare får av de yngre.

 4. Vad jag förstår, i de fall då föräldrarna inte kan betala skadestånd, blir det staten, dvs svenska skattebetalare, som får stå för notan. Frågan här är om föräldrarna kan betala skadeståndet. Något borde det svida i pojkarnas/föräldrarnas plånböcker.

 5. Patetiskt! Skribenten tycker domen är rimlig undantaget skadeståndet… Invandrarynglen har redan förstört sina och brottsoffrets liv i och med misshandeln – väldigt väldigt många ungdomar förstår att handlingar har konsekvenser och det borde gälla även dessa. De sitter i rätten och hånflinar och den ene yttrar ordet ”Frihet!” på facebook idag efter domen. De är straffmyndiga och borde fått straff därefter för denna synnerligen råa misshandel – det är det enda som hjälper på dessa typer. Skadeståndet borde drivas in till sista krona, kanske jag borde erbjuda mina tjänster till brottsoffret så han iaf får sin rätt där även om summan är löjligt låg i förhållande till hans skador och lidande.

  Dessa gynnare och deras kompisar och kompanjoner i detta avskyvärda brott är givna återfallsförbrytare – nu har de ju fått ett kvitto på att de i stort sett utan påföljder kan banka livet ur en svensk. Inom ett år är de i klammeri med rättvisan igen – det slår jag vad om.

  1. De kan ha förstört sina egna liv. Helt riktigt, men chansen för det minskar iom denna dom.

   De har förstört Cedvanders liv. Men han skulle inte få ett bättre liv om vi också förstörde gärningsmännens.

   Sen kan ingen av de två dömda åtalas för mened. Åtalade och målsägande pratar inte under ed i en rättegång och får ljuga bäst de vill. Bara vittnen kan bli åtalade för mened. De får inte ljuga.

   Sannolikt överklagar båda sidor domen, så det kommer att bli en sväng i hovrätten också.

   1.  Men Anders, nu är det så att dessa grabbar kommer vara ute igen och med största sannolikhet hamna i samma bana som innan. Med sådana här patetiska domar kommer ingen kriminell att avskräckas, snarare blir detta en signal för dessa ungdomar att det är ok att bete sig på detta sätt.

    Cedvanders liv kommer aldrig någonsin bli detsamma, han har blivit dömd till att leva sitt liv i krämpor resten av sin tid på jorden. Detta misshandlande patrask verkade inte särskilt oroade eller ångerfulla över att sitta på en rättegång. Snarare var det goda miner och skratt vilket säger väldigt mycket om dessa personer.

    För övrigt vill jag fråga följande: Skulle du tycka att denna dom var bra och rättvis om du själv varit offret eller om någon i din närhet drabbats?
      Eftersom jag vet att du och övriga så kallade godhets-socialister samtliga är lögnare av högsta rang så vet jag att ditt svar blir ja. Ärlighet är ingenting som ni ens förstår innebörden av.

     

    1. Killarna är inga kända problemungdomar (en av de 7 är ett undantag, men jag vet inte om han är en av de dömda eller inte). De sysslar alltså inte med brott, men om det dömts till ungdomsfängelse hade de skolats in att göra det.

     Jag är ingen god människa och har ingen sån inställning till livet. Jag vill att samhället och alla invånare ska skyddas på bästa sätt. Det gör vi genom att inte skapa nya brottslingar. Exempelvis genom att sända dessa killar till fängelse. Det har inget med godhet att göra. Utan med sunt förnuft, realism, kostnadkalkyl och liknande att göra. Detta är helt enkelt bättre för samhället, killarna och oss alla.

     1. Att bara en av dem skulle vara känd som problemungdom stämmer inte, jag citerar deras skolas rektor från en artikel i SvD: ”

      – Jag uttalade mig inte om enskilda utan om en grupp, säger han till
      SvD. Det finns gängbildning med inslag av narkotika, en allmän bild som
      bekräftas av polisen.

      Alla sju pojkar hörde till skolans ”orosgrupp” med stor frånvaro och signaler om störande beteende utanför skolan.”

     2. Hans uttalande har inget med just dessa elever att göra. Jag känner skolchefen i det aktuella skolområdet personligen. Din (eller är det journalistens) slutsats om att de tillhörde skolans ”orosgrupp” stämmer alltså inte. Men även om det stämde så betyder det inte att det handlar om kriminella ungdomar.

     3. Det är ett direkt citat och inte min eller journalistens tolkning. Säger han till dig att han inte sagt så är han felciterad eller så står han inte för sitt uttalande.

     4. Han har agt att det finns en grupp som är problem på skolan (rektorn alltså, som jag inte känner, jag känner hans chef, skolchefen, som inte får tala om det hela mer än i allmänna ordalag, det finns ju en tystnadsplikt, så namn och sådant kan jag inte få den vägen). Rektorn säger till GP och SVD att det inte har med de misstänkta att göra. Men SVD:s journalist skriver ändå att de tillhör skolans ”orosgrupp”. Det har inte rektorn sagt. Se artikeln i GP.

   2. Det enda som de lär sig är att de slipper ta ansvar för sina kriminella handlingar. De kan sparka sönder en gubbe eller tant och sedan gadda ihop sig och ljuga och komma undan. Det är ändå inte deras fel. Eller deras föräldras fel, utan samhällets….

 6. Du är inte frisk i huvudet. Du ser bara till rättigheterna i ett samhälle men glömmer helt bort skyldigheterna. I ett vänstersamhälle har man inga skyldigheter, bara rättigheter. Kommunismen har skördat fler dödsoffer än nazismen, över 100 miljoner+. Ingen kommunistiskt stat har fungerat än, bara diktaturer i princip,. Vakna upp.

 7. Jag blir uppriktigt både arg och ledsen av att läsa det du skriver. Skadeståndet står staten (vi) för ändå…
  Och…hade det varit 7 svenska ungdomar som lekte fotboll med en äldre invandrares huvud, vad hade du tyckt då?
  Helt ärligt nu?

 8. Du skriver att ”pojkarna” bör få en chans till ett VÄRDIGT liv framöver !!!!! Vilket värdigt liv tycker du Carl-Eric får….HUR kan man försvara sådana här smågangster??? Tänk om det hade varit din gamle far eller mor som detta hade hänt….Hade du också då försvarat förövarna…

  1. Jag har inte försvarat killarna. De är dömda för grov misshandel och har fått en vettig dom i förhållande till sin ålder. De bär sig åt som idioter, men att vara idiot är inte straffbart. Dessutom har jag läst en intervju med Cedvander där han säger att han inte vill att de döms till fängelse. Han verkar vara en human och hedersam man.

   1. Snarare samvetslösa hyenor som helt saknar respekt för gubbar och gummor som inte tillhör deras egen folkgrupp. Tro mig, en ”svenne” är inte mycket värd i deras ögon.

 9. Hur vore det om du tänkte på offret och inte förövarna någon gång?
  Du har bekymmer om att förövarna får sin framtid förstörd med skadestånd.
  Men offret då som fått resten av sitt liv förstört???
  Jag förstår inte fa.n hur du resonerar.

 10. Åt Cedvanders förstörda liv kan vi inget göra. Men vad nyttar det att förstöra fler liv bara för att hans liv blivit förstört? Killarna har blivit dömda, de är skyldiga till et grovt brott. Straffet är rimligt i förhållande till deras ålder.

  1. Men om Cedvander mirakulöst nog (läkaren berättade att denne inte sett något liknande i skallskada), har vaknat upp eller kämpat sig upp ur koman. Kan man inte då göra något åt hans liv? Jag tror man kan förbättra hans livskvalité, av det som finns kvar. Det tror alltså inte du? 
   .Det kostar resurser, och resurserna borde förövarna vara med att hjälpa till. Politiker bär också skulden, så de borde få sina löner sänkta också, eller så får vi med s k demokrati avgöra det..

   1. Det kanek man kan. men jag är inte läkare och av det jag läst så har jag dragit slutsatsen att man inte kan det. Men går det så ska samhället naturligtvis göra det.

    Men det är ju inget argument för att mans ka förstöra två andra människors liv.

 11. Det ska vara ett kännbart straff för denna typen av brutala misshandel, nu känns det som ett hån mot CEC. Att sitta och flina i rättssalen tyder på att gärningsmännen saknar empati och har en skruv lös. Antagligen kommer dom istället få fördelar i samhället som hjälp till jobb osv

 12. ”också skada pojkarnas möjligheter till att lev ettbar liv i framtiden ” 
  Hur är det med Carl-Eriks liv i framtiden? Någon sorts konsekvens och rimlighet måste det ändå finnas?
  2 st av 7 döms….till samtal….
  Konsekvens, tänkt efter före…
  Visst, isolerade händelser, misstag….
  Men att sparka på någon som ligger….är aldrig….aldrig tillåtet och bör markeras att så inte är fallet.
  Sjukt beslut, mycket sjukt beslut och dom.

 13. Tvivlar helt och hållet på att du Anders_S, hade resonerat som du gör nu, ifall någon närstående till dig drabbats, detta är ett moraliskt moras som inletts, vilket helt och hållet undergräver vårt lands status och integritet.
  Carl Eric C. blev blind på ena ögat, detta är ett påtagligt och försvårande handikapp som skänker dagligt lidande, samt att han förlorat betydande delar av sin minnesförmåga.
  Ruskigt är bara förnamnet, på att du Anders_S, bagatelliserar det hela, så ser det alltså ut i Sverige, anno 2012, att lemlästa sina medmänniskor, betraktas under en axelryckning.

Kommentarer inaktiverade.