Antidemokratins återkomst

Hatet mot demokratinBoktips
Hatet mot demokratin
Jacques Rancière
Tankekraft förlag

Antidemokratins återkomst

Jag bläddrade nyligen i en debattbok om näringslivets villkor. Där efterlyste författaren ”balans mellan hierarki (alltså diktatur, min kommentar etc), marknad (alltså anarki) och demokrati (alltså folkvälde)”. Detta för att ”undvika majoritetsdiktatur”.

Tillbaka alltså till tiden då kampen för demokrati började – då folkmakten kallades pöbelvälde av överklassen. Där man hela tiden bromsade inför principen ”en man en röst”. Och än idag är tydligen inte demokratin full accepterad i vissa högerkretsar. Skrämmande.

Därför mitt intresse för denna bok som försvarar demokratin och helt riktigt kallar den ”jämlikhetens regim”. Tyvärr är dock denna lilla 100-sidorsskrift som jag uppfattar det typiskt franskpratig, vänsterintellektuell och filosofiträig. Svår att begripa alltså och jag har satt mängder med frågetecken på sidkanterna.

Med lite hjälp av översättarens efterord kan hatet mot demokratin, med dess tanke om jämlikhet och alla människors lika värde, sägas handla om att vissa beskyller demokratin för civilisationens problem – som konsumism, individualism, egoism, samhällets atomisering istället för kollektiva värden och gemenskap, för hierarkiers förfall och auktoriteters försvagning. Låter som nattstånden 1800-talskonservatism i retur, tycker jag.

Så de nya antidemokraterna kopplar, enligt författaren ihop egalitarism (jämlikhetssträvan), demokrati, totalitarism, upplysning, protestantism, individualism och revolutionär vänster-terror. På något sätt och i många invecklade och motsägelsefulla tankeled, jag inte hänger med i. Ett citat får avsluta;

”Vad som ytterst eftersträvas av dem som i demokratin ser en utopisk egalitarism som ödelägger alla naturliga ordningar, menar Rancière, är återupprättandet av ett ’herdestyre’, det vill säga ett samhälle där människornas flock direkt styrs av en gudomlig herde, och där fördelningen av sociala positioner, av herrens och slavens, den styrandes och den styrdas roller, därmed följer en orubblig, högre lag.”

Hans Norebrink

Läs mer: GP, AB, Ny Tid, Linton,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements