Att ansöka om ackreditering på bokmässan

Del 2 av 7 i serien Bokmässan 2012

Jag har presskort. Jag skriver i en webbtidning i bloggformat. Jag är alltså i nån mening journalist även om jag inte gått nån utbildning. Jag är också redaktör för samma webbtidning som också har utgivningsbevis. Jag är också ansvarig utgivare. Verksamheten ägs av ett företag i vilket jag också är VD. Detta företag, denna webbtidning och dess redaktör har beslutat att jag ska bevaka bokmässan. Dvs jag har ett uppdrag av en redaktion för en tidning att bevaka Bokmässan. Det är vad som krävs enligt Bokmässans regler för ackreditering. Jag är inte frilans, utan anställd i ett företag som ger ut en tidning.

Svaret jag fick från en kvinna som heter Sofia Pettersson var detta:

Tack för din ansökan om ackreditering. Bokmässan är ett stort medieevent och på grund av det stora intresset måste vi skärpa reglerna för ackreditering. Alla som ackrediteras skall ha ett uppdrag att bevaka mässan av en redaktion. Därför kan vi tyvärr inte bevilja din ansökan om ackreditering.

Vi erbjuder dock gärna en fri entrébiljett, valfri dag, till Bokmässans utställningsdel och därmed tillträde till samtliga programpunkter på alla publika scener och i alla montrar. Om du vill ha en sådan biljett, vänligen kom till Press Centre under mässdagarna.

Hälsningar
Svenska Mässans pressavdelning

Jag svarade att jag faktiskt har ett uppdrag från redaktionen för Göteborgs 4:e största dagliga nyhetsförmedlare. Vilket min blogg är. Dessutom påpekade jag att det är en av Sveriges allra största bokrecensionssajter.

Jag fick ett nytt svar från samma Sofia Pettersson:

Då får vi be om ursäkt för om det blivit något missförstånd. Sådant kan ibland inträffa med tanke på den mängd ackrediteringar vi hanterar i samband med Bokmässan. Vilken redaktion är det du har uppdrag ifrån? På din ansökan tolkade vi det som att du drev en blogg, och eftersom vi inte ackrediterar bloggare var det därför vi skickade det ursprungliga svaret till dig.

Jag påpekade återigen att jag var utsänd av redaktionen för webbtidningen Svensson, att jag faktiskt var redaktör för samma webbtidning (som också råkar vara en blogg, ungefär som Huffington Post), att jag visste att de har ackrediterat bloggare (ska återkomma till det i ett annat inlägg) och att de ackrediterat folk från betydligt mindre publikationer än min blogg (det ska jag också återkomma till). Det mejlet skickade jag till Sofia Pettersson i torsdags. Nåt svar har jag inte fått än. Inte nog med att de har regler som de bara följer när de så önskar, de är också så arroganta att de inte ens svarar på mejl.

Intressant?
I media om bokmässan: MND1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fjärde största dagliga nyhetsmedium i Göteborg – inte välkommen på BokmässanPlanka in på bokmässan? >>
Advertisements

2 Replies to “Att ansöka om ackreditering på bokmässan”

Kommentarer inaktiverade.