Hemlig utredning säger att hemlig organisation inte har begått brott

I mars i år gjorde FOI en brottsanmälan till Åklagarkammaren för säkerhetsmål. Förundersökningen inleddes avseende trolöshet mot huvudman. Chefsåklagare Tomas Lindstrand beslutade igår att lägga ned förundersökningen.

– Utredningsarbetet har gjorts av Säkerhetspolisen under min ledning. Utredningen har visat att det inte finns skäl att väcka åtal. Därför har jag beslutat att lägga ner förundersökningen, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Säkerhetspolisen har varit utredande polis eftersom FOI:s verksamhet ingår i totalförsvaret och att det därför varit möjligt att utredningen skulle kunna komma i kontakt med uppgifter eller omständigheter som rör Sveriges säkerhet.

Utredningen har utförts av en hemlig organisation, Säkerhetspolisen (SÄK, Säpo), där vi som medborgare har begränsad, för att inte säga noll, insyn. Den organisation som utretts, Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), är en delvis hemlig organisation där vi som medborgare har viss begränsad insyn. Pengarna som använts i den affär som förundersökningen gällt kommer från en hemlig organisation i vilken vi som medborgare inte har nån insyn. Det är knappt nån som har insyn i Militärens Underrättelse- och Säkerhetstjänst (MUST).

Som jag ser det finns det inga som helst garantier för att nån förundersökning om brott överhuvudtaget har genomförts och det kan man mycket väl ha begåtts hur många brott som helst i Saudi-affären, men alla olika hemliga utredare och inblandade agenter vill inte att vi ska få veta ett dyft om vad de sysslar med.

Bulvanföretag har det funnits, FOI:s chefer har känt till företaget och pengar från MUST har överförts till bulvanföretaget. Alla pengar, 250 000 kronor, hanterade dessutom kontant. Allt i syfte att hjälpa diktaturen Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Det är ju egentligen den stora skandalen. Att Sverige hjälper diktaturer bygga vapenfabriker och levererar vapen till dem. Helt oacceptabelt. Jag är säker på att det förekommer brott i denna hantering. Allt annat vore konstigt. Försvarsministern vägrar i sant odemokratisk anda att svara på frågor. Det finns många hundar begravna i denna härva.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Tack för ditt inlägg. Du har säkert rätt i att allt inte lagts på bordet i denna affär, ännu. Jag vill dock rätta dig på ett par punkter. FOI står för Totalförsvarets Forskningsinstitut (inte Försvarets) och är ingen hemlig organisation, det är en offentlig myndighet som du kan begära ut handlingar ifrån precis som vilken annan myndighet enligt offentlighetsprincipen.

    • Jag, fel av mig där. Jag insåg det själv för en stund sen. Jag ska rätta det. Allt från eller hos dem är dock inte offentligt och insynen är därmed ändå begränsad. Det var därför Säpo gjorde polisutredningen.