Vålds-tsunami – medelklassens rädsla för förorten

Två soldaterDetta är om en bok, eller snarare om en recension. För boken har jag inte läst. Ännu. Boken är Roslund & Hellströms Två soldater. Recensionen är Per Planhammars recension av denna bok i GP. En usel recension, inte för hur den berättar om boken, utan därför att den översätter Roslund & Hellströms ofta vidriga böcker till verkligheten:

Det är med insiktsfull skärpa och på grovslipad prosa som Roslund-Hellström skildrar ett i högsta grad verkligt krig som aldrig kan få någon egentlig vinnare. Det skaver och smärtar i läsarens medvetande, men det är sannolikt ingenting emot hur det måste kännas för många av de offer och förövare som, mitt i vår samtid, tvingas leva i denna eskalerande vålds-tsunami. Romanen är inte bara en av årets hittills viktigaste, den borde också vara obligatorisk läsning i skolor och maktkorridorer, på fängelser och socialkontor.

Det där är den ängsliga medelklassens rädsla för den farliga förorten, för de farliga fattiga, för de farliga invandrarna och för det farliga andra. Stycket är bara trams. Det finns ingen våldstsunami, livet i våra höghusförorter är i allmänhet lugnt och stilla. Det förekommer förortsbråk och bilbränder ibland. Men motsvarande saker ände på 1970-talet, 1980-talet och 1990-talet också. Skolor brändes upp, poliser angreps, poliser använda övervåld. Det kanske är lite mer våld och problem idag på grund av högre arbetslöshet och större social utslagning, men att kalla det våldstsunami är att överdriva, att ta en roman för verklighet.

Sannolikt borde inte boken alls vara obligatorisk läsning i skolan. Eller på socialkontoret. Den är med all sannolikhet, i likhet med paret Roslund och Hellströms andra böcker, alltför otäck och svart för det. Den är inte verkligheten vilket Planhammar tycks tro. Det blir aldrig bra när man tror att fiktion är verklighet, när man låter sin egen rädsla och sina egna fördomar bestämma att det som står i boken är sant. Kanske ska inte ängsliga medelklassrecensenter läsa såna här böcker. De vet inte vad det handlar om och ofta förstår de uppriktigt sagt ingenting.

Läs mer: UNT, GD, DAST, NSK, Kulturbloggen, LitteraturMagazinet1, 2, 3, Enbokomdagen, Kulturen, Skanskan, Bokhyllan, SR, KB, Nina bubblar, Mettes pocketblogg,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements