Vänsterfräsch överraskning

Den lilla marxistenBoktips
Den lilla marxisten
Stefan Arvidsson
Symposion

Vänsterfräsch överraskning

En sorts marxistisk ordbok verkar ju i detta årtusende vara ett hopplöst mossigt och motvindigt projekt med stor tråkighetspotential. Men icke. Såväl motståndare som anhängare till ideologiskt vänstertänkande har här en uppslagsbok som friskt anknyter till aktuell debatt, som kritiserar det förgångnas misstag, och resonerar om framtidens väg.

Gamla 68:or med hjärtat i behåll får en repetition. Unga radikaler får en chans till en snabbkurs i marxism. För trots allt har Marx lära ännu någonting att ge vad gäller att förklara människa och samhälle. Personligen tar jag dock avstånd från begreppen ”marxism” och ”marxist”. Marx tänkande är ett delvis ännu fungerande bidrag till vetenskapen i stort, till den allmänmänskliga kunskapsbanken. Inte en sorts vänstertro.

Man bör nämligen skilja på ”ÄR” (vetenskap och fakta) och ”BÖR” (ideologi och värdering). Eftersom författaren inte helt klarar av den distinktionen har han också det vanliga förvirrade vänstersynsättet på evolutionär materialism (som kallas ”biologisk vulgärmaterialism”), vilken betonar vår allmänmänskliga universella natur utan att förneka att partikulär kultur och fri vilja ingår i denna människonatur.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, Fronesis, Clarté, EX, Röda Rummet, Flamman, Esbati,

Intressant?

Köp boken hos Adlibris

Advertisements