Vilks-målet i Göteborg: Hovrätten ogillar åtal för förberedelse till mord

Tingsrätten frikände i våras tre män från förberedelse, alternativt stämpling, till mord. Det tilltänkta mordoffret skulle ha varit den rasistiske konstnären Lars Vilks. Hovrätten har idag fastställt tingsrättens frikännande.

Liksom tingsrätten konstaterar hovrätten att det finns en rad omständigheter som är besvärande för de tilltalade. De har bland annat letat efter målsäganden på konstbiennalen på Röda Sten i september förra året, lämnat flera felaktiga uppgifter om vad de haft för sig dagarna innan och samtliga burit kniv vid gripandet. Vidare menar hovrätten att i vart fall två av de tilltalade visat ett visst intresse för sådant material som brukar påträffas hos anhängare till den s.k. våldsbejakande islamismen.

Hovrätten slår dock fast att det inte finns något konkret som binder dem till åklagarens påstående om att de avsett att ta livet av målsäganden. Även om hovrätten menar att de inte hade varit främmande för att bruka visst våld mot Lars Vilks så är det inte ställt utom rimligt tvivel att de hade bestämt sig för att beröva denne livet. Därför ogillas åtalet.

Utslaget i hovrätten var själva verket det enda rimliga. Killarna må vara idioter eller inte, men det kan inte bevisas på något sätt att de skulle ha planerat att mörda Lars Vilks. Efter detta har vi stor anledning att ifrågasätta säkerhetspolisen i Göteborg och dess arbete. Gång på gång griper man oskyldiga och slösar med samhällets resurser. Det finns uppenbarligen nån typ av systemfel hos säkerhetspolisen i Göteborg. Dessutom kan man fråga sig vad innehav av vissa typer av litteratur har för bäring i ett mordåtal eller något åtal för den delen.  Hela den delen av förundersökningen och domen är mycket tveksamma ur demokratisk synpunkt som jag ser det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements