Forex Bank kan dras med i Panaxias fall

Inte så att Forex Bank kommer att gå i konkurs kanske utan snarare om att banken riskerar förlora banktillståndet. Banken var en av Panaxias största ägare och en viktig långivare har nämligen inte haft kontroll på sina affärer:

Konkursen i Panaxia riskerar att bli en mardröm för Forex Bank som har över fem miljarder kronor i inlåning från allmänheten. Banken har omgående förlorat nästan en kvarts miljard när konkursen var ett faktum. Pengar som bankens vd Magnus Cavalli-Björkman inte räknar med att få tillbaka. Dessutom har kraschen blottlagt oroväckande brister i bankens kontrollsystem. Forex Bank har inte haft ordning och reda på hur mycket pengar man har haft utstående.

Det är inte heller första gången Forex Bank är inblandad i tveksamheter. Banken har tidigare kritiserats av Finansinspektionen och dömts till böter för att inte ha vidtagit åtgärder för att förhindra penningtvätt:

Den tidigare händelsen som nu ligger Forex Bank i fatet handlar om böter på 50 miljoner (samma belopp som i Carnegie för övrigt) för att systematiskt ha struntat i att följa regler som ska stävja penningtvätt och finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. FI meddelande sin dom i oktober 2008. Då var det ytterst nära att Forex Bank förlorade sitt tillstånd. En ny vd tillsattes, Magnus Cavalli-Björkman, och en rad åtgärder vidtogs.

Carnegie som nämns i citatet kritiserades av Finansinspektionen vid 2 tillfällen, den första gången fick man böter och den andra gången blev Carnegie Bank av med tillståndet att bedriva banverksamhet. Samma sak skulle kunna hända Forex Bank nu menar en del näringslivstidningar och bedömare. Forex har haft tillstånd att bedriva bankverksamhet sen 2003. Forex Bank ägs av familjen Friberg.

Intressant?
Media om Panaxia: GP1, 2, 3, SVD1, 2, 3, HD1, 2, 3, Skanskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Forex Bank kan dras med i Panaxias fall”

Kommentarer är stängda.