Polis åtalas

En polis kommer att åtalas för att ha utsatt folk för fara genom oförsiktig användning av skjutvapen. I samband med ett rån mot en guldsmedsbutik i Stockholm sköt två poliser sammanlagt 18 skott. Rånarna sköt inga skott då de inte kunde skjuta. De hade nämligen inga egentliga skjutvapen. Bara en startpistol.

Så nån eldstrid mellan polis och rånare som media hävdar ägde rum har i verkligheten aldrig ägt rum. Poliserna sköt alltså i onödan och lite hur som helst. Skott träffade bland annat ett gym och tre kvinnor befann sig enligt åklagare Håkan Roswall i livsfara på grund av den ene polisens skjutande. Denne polis ska nu bli åtalad.

Det är ovanligt att poliser blir åtalade när det blir fel och av de som åtalas är det bara en del som blir fällda. En bidragande anledning till att det är på det viset är att poliser som misstänks för brott utreds av sina egna. Något som naturligtvis är orimligt. Poliser som misstänks för brott borde utredas av människor från en annan myndighet så som det fungerar i exempelvis Storbritannien och Norge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements