Högerextremistiska hot mot judar

I Göteborg har säkerheten stärkts kring Judiska församlingen och synagogan. Detta med anledning av attentatet mot judiska församlingen i Malmö och på grund av ett antal allvarliga hot mot judar i närheten av synagogan. Enligt polisen är en del av hoten framförda av raggare. Det handlar handlar alltså om klassiska svenska högerextremister:

Daniel Jonas, kanslichef och säkerhetsansvarig vid Judiska församlingen i Göteborg, uppger att ”minst tre” polisanmälningar gjorts under de senaste två veckorna.

– Det har varit frågan om grupper av människor som verbalt attackerat judar i ganska hotfulla situationer runt judiska församlingen, säger Jonas.

[…]

Daniel Jonas påpekar att han inte ser något samband mellan händelserna som polisanmälts i Göteborg och nattens bombdåd mot entrén till judiska församlingen i Malmö.

[…]

Polisens pressinformatör Ulla Brehm uppger att fredagens extra tillsyn vid Judiska församlingen sattes in under förmiddagen.

– Det var ett beslut som fattades på morgonen efter polisens omvärldsbevakning.

Ulla Brehm kan inte bekräfta att det föreligger någon hotsituation mot Judiska församlingen och känner enbart till en polisanmälan.

– Det var en kväll i förra veckan när en raggarbil körde förbi församlingen. Vi fick in det som skottlossning men kunde senare på en övervakningsfilm se att det var skräniga ungdomar som slängde smällare från bilen.

Om alla hoten kommit från denna typ av klassiska svenska högerextremister eller från andra högerextremister med fundamentalistisk muslimsk anknytning vet jag inte i nuläget. Oavsett vilket är det allvarligt och ingenting vi kan acceptera i ett demokratiskt samhälle. Hot mot människor, folkgrupper och religiösa grupper på detta sätt hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • inrikesministern

  kanske inte särskilt troligt med ”klassiska svenska högerextremister”, utan med största sannolikhet som du själv anar,ungdomar med”
  fundamentalistisk muslimsk anknytning ”
   eller bara vanliga unga muslimska män/killar från förorten, men det får man ju inte säg, så raggarbil höres bättre ut en BMW & Audi.. Som i Malmöhttp://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1078665-sprangdad-mot-judiska-forsamlingen ”Det finns spänningar och etniska och religiösa motsättningar mellan olika grupper i staden, säger Björn Lagerbäck, föreståndare för Malmö stads dialogforum, som arbetar för att bättre förståelse mellan olika grupper i staden.”Eftersom det inte finns etniska svenskar, enligt vissa, så är följaktigen logiken att det är invandrarungdomar, då med Islam som religiös bakgrund.Ingen nyhet att de ”hatar” judar.

  • Eftersom den enda kända polisanmälan gäller just klassiska högerextremister och eftersom det normalt är dessa som hotar judar i Göteborg så är mitt antagande att det handlar om rasister, fascister, raggare, sverigedemokrater, nazister det mest sannolika.

 • candylove

  Hallå….. Tala om för mig den Sverigedemokrat som hotar judar i Göteborg….Är detta det normala att det är de du nämner som hotar judar…Varför varnas judarna för att besöka Malmö t.e.x. För RAGGARE ELLER SVERIGEDEMOKRATER ???? 

 • Pingback: Det är klart att det handlar om antisemitism | Svensson()