Assangeaffären: Nätattacker mot svenska myndigheter och företag

Ett stort antal svenska myndigheter och företag har under dagen utsatts för nätattacker, överbelastningsattacker, så kallade DDOS-attacker. Drabbade myndigheter är bland annat Försvaret och drabbade företag är SJ, Nordnet, SEB, TT, Swedbank och SJ. Experter menar att det hela är kopplat till Assangeaffären och man menar att så länge den pågår kommer olika former av attacker mot svenska företag och myndigheter att återkomma med jämna mellanrum:

Enligt Anders Ahlqvist, IT-expert vid Rikspolisstyrelsen, har dagens nätattacker en uppenbar koppling till Wikileaksgrundaren Julian Assange och den pågående tvisten om hans utlämning.

– Så länge den pågår får vi nog se en hel del sådant här, säger han till TT.

[…]

– Vårt intryck är att man testar säkerheten och samlar information om hur motståndskraftiga systemen är och hur snabbt man får upp dem igen om attackerna lyckas ta ner dem, säger Anders Ahlqvist.

Enligt Ahlqvist är känslan att svenska mål utsätts i stor skala nu för tiden, och han får medhåll:

– Det blir vanligare och vanligare och det är svårt att skydda sig emot, säger Anders Hanson, chef för CERT-SE på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men med några snabba åtgärder går det ganska fort att komma tillbaka.

Även CERT-SE blev attackerad under morgonen, enligt Hansson.

Han berättar att det än så länge är relativt ovanligt att så många företag blir utsatta samtidigt. MSB försöker nu skaffa sig en bild över varifrån attacken kommer. Oftast är det svårt att få reda på vem som ligger bakom eller varför den genomförts.

Att Assangeaffären har med det hela att göra är inte bevisat på något sätt utan det är en kvalificerad gissning av säkerhetsansvariga och brottsutredande myndigheter. Det känns väl som om misstankarna kan vara korrekta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det känns som om misstankarna är tillrättalagda precis som attackerna. Betänk det märkliga faktum att m’soft för flera år sedan släppte ett världsvitt operativsystem med tillgång till raw sockets och möjliggjorde för världlen en ofantlig resurs av ip-spoofning och botnets…. Vem vann på det? Vem kan styra utvecklingen och politiken nu?  I vilken riktning som helst?