Gör Lisebergs station användbar

Del 9 av 12 i serien Pendeltåg i Göteborg

Lisebergs pendeltågsstation ligger i landet ingenstans. Inga spårvagnshållplatser och inga busshållplatser i närheten. Det hela är helt vansinnigt. Men går att göra nåt åt. Ganska enkelt. Spårvagnshållplatsernas vid Liseberg och S.t Sigfridsplan slås ihop och flyttas så den nya hållplatsen ligger under motorvägen i direkt anslutning till Lisebergs station. Lisebergs huvudingång flyttas till Korsvägen och en liten ingång byggs invid parkeringshuset och Kanolds gamla fabrik. Helt plötsligt har det blivit lätt att byta mellan spårvagn och pendeltåg. Lisebergsstationen har blivit användbar.

För att de stationen vid Liseberg ska bli än mer användbar så bör alla bussar som idag stannar vid S:t Sigfridsplan istället ta en runda ner till Lisebergsstationen. Det hela kan kanske underlättas om en utgång från stationen också byggs åt Örgrytehållet. Men annars får alla bussar köra ner och svänga runt framför Fokus. Byten blir nu ännu lättare.  För Expressbussar som dundrar förbi på motorvägen kan en hållplatsficka byggas ovanpå den nuvarande stationsbyggnaden så blir bytesmöjligheterna fler och stationen användbar. En ny busslinje som går igenom Gårda bör också skapas. Det blir lättare för folk att ta sig till jobbet i området och lätt att byta till pendeltåg.

Som överkurs kan vi sen bygga en direkt förbindelse inomhus med Fokus köpcentrum. Svenska Mässan kan kompletteras med butiker och restauranger i gången mot Liseberg. Nedervåningen av gången är kanske det bästa för restauranger och caféer då fina uteserveringar mot ån kan anläggas där.

Med en upprustad och förbättrad station vid Liseberg, förändringar av spårvägen och med byggande av den så kallade Hisingslänken så är grunden lagd för ett bra, kanske bättre, alternativ till Västlänken.

Intressant?
Relaterat: GP1, 2, 3, Yimby Gbg1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Hamnbanan får dubbelspår – dags för HisingslänkenVästlänk 2021 – istället för Västlänken >>
Advertisements