Israels självskadebeteende

Bruden är vacker men har redan en manBoknytt
Bruden är vacker…
Ingmar Karlsson
Wahlström & Widstrand

Israels självskadebeteende

Varför gör de på detta viset? Det undrar jag för femtielfte gången när Israel än en gång trotsar världsopinionen med ytterligare en illegal bosättning för religiösa högernationalister på Västbanken. Förstår då inte Israel att denna krypande smygannektering av Västbanken omöjliggör ett fredsavtal och en stabil tvåstatslösning med Israel och Palestina sida vid sida – samarbetande i ett fredligt, demokratiskt och blomstrande Mellanöstern?

Smålandsbördige Ingmar Karlsson har svaret i sin faktaspäckade och övertygande bok ”Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände?”. Han vet vad han talar om som tidigare chef för UDs Mellanösternavdelning, tidigare generalkonsul i Mellanöstern, och idag knuten till Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. För sina många böcker om religion och politik, Europa och Mellanöstern mottog han 2010 en medalj av Vitterhetsakademien för att förtjänstfullt ha ”vidgat vår kunskap om Europas och Mellanösterns folk och kulturer”.

Och i sin bok visar filosofie och teologie hedersdoktorn Ingmar Karlsson det jag och många med mig borde ha insett för längesedan. Israel vill inte ha en fredsöverenskommelse om en tvåstatslösning. Och deras bosättningspolitik gör en sådan lösning allt mer osannolik, menar han.

Sionisterna vill ockupera hela Palestina för att skapa ett Storisrael. De har smugit, fintat, mörkat och förhalat för att vinna tid att bit för bit ta över så mycket som möjligt av Västbanken. Och skillnaderna mellan israeliska sossar och borgerliga är nästan enbart taktiska. Bådas drömmål på sikt är ett stort ”bibliskt” Israel mellan Medelhavet och Jordanfloden (vissa vill till och med ha delar av Libanon, Syrien och Jordanien).

Detta är skrämmande att inse. För det kommer ju aldrig att gå. Arabvärlden, andra länder i Mellanöstern och den muslimska världen kommer inte någonsin att acceptera ett sådant Israel. Landet gräver sin egen grav med detta farliga självskadebeteende.

Den som ärligt läser denna bok kan inte undgå slutsatsen att Israel i krig som i fred ständigt strävat efter expansion. Som Ingmar Karlsson skriver kan det sluta med sionismens död och Israels undergång som en särskild judisk stat.

Hans Norebrink

PS Personligen anser jag att man bör skilja på judar som etnicitet och judar som religion (tro är en privatsak). Min drömlösning på konflikten vore om på sikt den judiska majoriteten (religiösa och sekulära) smälte samman med minoriteterna araber, druser, beduiner, muslimer, kristna till ett enat israeliskt folk. Som med rötterna i det judiska historie- och kulturarvet gick från en strikt exkluderande etnokulturell nation(alism) till en mer inkluderande politisk-medborgerlig nation(alism). Precis som Sverige under historiens gång assimilerat delar av minoritära invandrarkulturer.

Läs mer: DN1, 2, 3NM, MND1, 2Dagen, GP, Pepprat Rödgrönt, SVD, Annarkia, HD, EX, Kollega, KT, Axess,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements