Inte vägen utan människor är det farliga på E20

E20 mellan Alingsås och Örebro är i huvudsak en smal väg med många tvåfiliga sträckor utan mitträcke. På vägen sker många allvarliga olyckor. Huvudanledningen till detta är sannolikt inte vägen i sig utan det handlar om att väldigt många kör för fort på vägen i fråga. Med ett lugnare tempo och färre fortkörningar så kan antalet olyckor minskas. Sannolikt blir olyckorna också mindre allvarliga.

Även om människan i sig alltså är huvudproblemet kan man naturligtvis minska riskerna genom tekniska åtgärder, dvs ombyggnad av vägen på olika sätt. Färre plankorsningar, trefilsväg, motorväg och mitträcken är åtgärder som kan minska antalet olyckor.

En kombination av olika åtgärder vore alltså det bästa. Åtgärder för att minska hastigheten på vägen är kanske viktigast, men även åtgärder för att på tekniskt vis minimera riskerna behövs.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements