Är romer mer tjuvaktiga än andra?

Jag hade förr en husbil. Jag och familjen reste runt i Europa. Parkerade på alla möjliga och omöjliga platser, bara det var gratis. Sov över och käkade frukost på rastplatser, framför slott, på strandparkeringar, invid kyrkor, utanför polisstationer och på många andra ställen.

Ofta hade vi sällskap av andra som också parkerade på samma ställen. Ibland andra husbilar med tyska, svenska, italienska eller franska innehavare. Ibland husvagnar med svenska, danska, franska, nederländska, tyska, italienska eller brittiska innehavare.

Ibland var det romer eller resande som innehade husvagnarna ifråga. Ibland var det bara vi och romer. Ibland stod vi istället ihop med långtradare. Att stå med andra människor var alltid det som kändes säkrast.

I Bulgarien var de så ovana vid att icke-romer bodde på det sättet att de romska barnen trodde att vi också var romer. Det var ingen skillnad på oss och romerna. Ingen skillnad som kunde upplevas i alla fall. I Frankrike fick vi låta bli att parkera på alla platser där rasistiska franska myndigheter satt upp skyltar om att det var förbjudet att parkera för husvagnar och husbilar. Skyltar som riktades mot romer och resande men som ju också drabbade oss. En skillnad fanns, romerna parkerade ofta tätt ihop med varandra. Vi icke-romska husvagns- och husbilsägare parkerade oftast mera glest.

I Frankrike var jag också med om att all icke-romer flyttade sig en gång när det kom en grupp på ungefär 20 romska husvagnar och husbilar som parkerade tätt intill oss andra. Dvs alla flyttade sig utom vi och en brittisk husbil. Romerna parkerade i en ring så att de hade en gemensam gård mellan alla fordonen. Det blev för deras del mer socialt och säkert på det viset.

En dag gick jag rakt igenom deras område, rakt över deras gård. En liten utvecklingsstörd pojke, som var kvar hemma med några kvinnor blev mycket orolig. Han ropade förtvivlat att en tjuv hade kommit till deras lägerplats. En logisk slutsats. Han kände inte igen mig och man lämnade folk i vagnarna just för att man skulle skydda sig mot tjuvar. En främling kunde alltså i pojkens ögon mycket väl vara en tjuv. De kvarvarande kvinnorna kunde dock lugna ner pojken, de visste att jag bodde i husbilen som stod bredvid, men det hela gav en tankeställare.

Romer är lika rädda för tjuvar som vi andra är. Det betyder nog att de knappast är mer tjuvaktiga än oss andra. Inte heller har någonsin sett någon som helst statistik på att romer skulle vara mer brottsliga än andra. Däremot så är det ju välbelagt att fattiga är mer brottsliga än andra. Det handlar om överlevnad i fattiga länder och det handlar om konsekvenserna av alienation (främlingskap) och social utslagning  i rika länder. En social utslagning och ett främlingsskap som ofta förstärks av rasism som i fallet med romer och med invandrare.

Så romer är knappast mer tjuvaktiga än andra. Några sådana bevis saknas helt enkelt. Men är de inte jobbiga och påfrestande i alla fall? En del romer kan säkert vara jobbiga och påfrestande. Exempelvis när hela släkten besöker en sjuk släkting på sjukhuset. Inte direkt så som vi ”normala” svenskar gör kanske. Högljutt och jobbigt kan det då upplevas. Påfrestande för andra patienter och personal. Men det är ju egentligen inget fel. Bara annorlunda. Dessutom är ju romerna inte ensamma om att göra så. En del kurdiska och turkiska familjer gör likadant. Det har i alla fall jag upplevt. Ett annorlunda uppförande innebär dock inte att någon är mer brottslig eller mer tjuvaktig. Även om man kan uppleva det annorlunda som jobbigt.

Och luras inte romer i affärer? Det kanske hända att en del romer gör. Men de är knappast ensamma om det. Tänk på alla skumma telefonförsäljare, fakturablufföretag, inkassobolag och telefonbolag som finns. De luras förmodligen betydligt mer.

På gatorna i våra svenska städer finns numera romska tiggare. De kommer från Rumänien och Bulgarien. De tillbringar en kort tid med att tigga i nån nordisk stad. Det ger bättre inkomster än att gå utan sysselsättning i hemlandet. Det florerar ofta rykten om att de också skulle vara tjuvar. Trots omfattande polisutredningar kring detta finns det inga som helst bevis för att så skulle vara fallet.

Uppfattningen om romers tjuvaktighet är helt enkelt en fördom som saknar verklighetsunderlag.

Läs också:
Är syrianer/assyrier mer brottsliga än andra?
Är jugoslaver brottsligare än andra?
Är finnar våldsammare än andra?

Intressant?
Bloggat: Moberg, Röda berget,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, 5, 6SVD1, 2, 3, 4, 5GP1, 2, 3HD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Är romer mer tjuvaktiga än andra?”

 1. Varför tror du att bevis saknas? Det har inget att göra med att i Sverige så registrerar man inte kriminella efter etnisk tillhörighet? och då är det väl lite svårt att mota fördomarna? Så ditt påstående om att de inte är mer tjyvaktiga än andra är lika mycket en fördom som den du är ute efter här.

  Bästa vore väl om man kunde kontrollera fakta istället för att sk ”medmänskliga” likväl som ”rasister” sprider sina fördomar?

  1. När det gäller tiggarna i Göteborg har jag tagit del av resultat av undersökningar Det är helt enkelt inga tjuvar. I det fallet har jag alltså sett bevis på att romer inte skiljer sig från andra.

   Personliga erfarenheter har också visat mig samma sak. Förutom det jag skriver om i inlägget har jag varit med på romska högtider i Sydfrankrike (beskrivs faktiskt bra i en bok av Alistair MacLean, Caravan to Vaccarés) och har haft med många romer att göra på Kreta där de sedan länge är bofasta, ofta i egna byar, men också i centrala delarna i Chania utgör de en stor del av befolkningen. De flesta turister märker ingen skillnad på dem och andra kretensare.

   1. Då borde resten av europas politiker åka till Kreta för att se varför de lyckas där när de så kapitalt misslyckas med att integrera dem här.

    1. Det kanske beror på att romerna levt på Kreta sen 1300-talet. I ett mångkulturellt samhälle med greker, araber, romer, muslimer, kristna, italienare, turkar, albaner som förstördes först kring 1920-talet med utväxlingen av folk mellan Turkiet och Grekland.

     Men faktum är också att de flesta romer lever integrerat i samhället i dagens Sverige också. Som resandebefolkningen i Hammarkullen. Jag tvivlar på att du eller jag kan avgöra vem som är resande eller svenskar. De själva kan förstås. I Jönköping levde de också integrerade innan de rasistiska pogromerna på 1940-talet.

     Liksom i Frankrike (en stor minoritet, eventuellt majoriteten i staden Arles är romer, de pratar spanska som första språk, Gipsy Kings kommer därifrån), Spanien (tjurfäktningskulturen är delvis romsk, många tjurfäktare är romer, flamenco är romskt och många flamencodansare är romer) och Makedonien (en stor del av befolkningen i Skopje är romer). Makedonien är ju förresten också mångkulturellt, muslimer, flera olika sorters kristna, makedoner, bulgarer, serber, albaner, greker, turkar, vlaker, bosniaker, romer med flera.

 2. Det är ett känt faktum att fattigdom gör tjuven, inte bara tillfället. Romer brukar vara fattiga. I den mån de stjäl så har det alltså sin naturliga förklaring. Att dumma svenskar inte förstår detta har också sin naturliga förklaring.
  Varför brukar romer inte åka fast för ekonomiska brott i miljonklassen? En tredje naturlig förklaring finns.

 3. Numera finns det bevis för att romer inte är tjuvaktigare än andra. En vetenskaplig undersökning i de tre skandinaviska huvudstäderna som visar att det i dessa städer är omvänt. De är mindre brottsliga är andra nationaliteter/etniciteter som försörjer sig på tiggeri etc. Ni kan läsa om det här:

  http://blog.zaramis.se/2015/06/19/tiggeriforbud-ger-okad-kriminalitet/

  http://blog.zaramis.se/2015/06/20/tiggare-utnyttjas-inte-av-kriminella-ligor/

Kommentarer inaktiverade.