Andrahandsuthyrning ger inte fler bostäder

Mer och enklare andrahandsuthyrning kommer inte att ge fler bostäder. Inte annat än marginellt. Vad som däremot kommer att hända är att människor med mycket pengar kommer att äga och hyra många lägenheter som de sen kan hyra ut och tjäna pengar på. Med tanke på den bostadsmarknad som råder med en enorm brist på bostäder öppnar det hela upp för ockerhyror, svarta pengar under bordet osv. Enligt borgarregeringens förslag så kan man dock bara hyra ut en lägenhet på detta vis vilket syftar ill att stävja att folk köper upp många bostadsrätter för uthyrning. Man ska dessutom ha bott i lägenheten minst ett år de senaste tre åren.

Att folk köper upp många lägenheter för senare uthyrning förhindras dock inte. Denna regel är lätt att kringgå och svårt att kontrollera. Det är bara att köpa en lägenhet, skriva sig i den under ett år, sen hyra ut den, sälja den till frun, sambon, nåt barn och så vidare. På några år kan en person skaffa sig möjligheter att hyra ut många lägenheter på helt legitimt vis. Tar man genvägar går det ännu fortare. Vi kommer att få se upplägg med målvakter och mycket annat. Regeringen öppnar alltså också upp en ny marknad för kriminella.

Vi kommer också att få se hyresgäster som i praktiken får mycket små rättigheter gentemot fastighetsägare och förstahandshyresgäst. Det kan var svårt att hävda sin rätt gentemot folk med mycket pengar eller kriminella.

Det hela kommer helt säkert att missbrukas av folk med pengar och av kriminella.  Det hela kommer inte att leda till en minskning av bostadsbristen. Däremot en ökning av antalet som hyr på osäkra villkor, en ökning av antalet boende som kommer att ha svårt att hävda sina rättigheter.

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements