Bloggen som inkomstkälla

För en modebloggare som sponsras av diverse företag och får betalt för att visa upp och skriva om deras prylar, kläder, skor etc är det nog relativt enkelt att tjäna en slant på sin blogg. Och är man mycket läst, leva på det. För en bloggare som skriver om teknik, datorer, internet etc är det säkert också möjligt att tjäna hyfsat på sin blogg.

Men för en politisk bloggare som jag själv är det rätt svårt. Speciellt om man är vänster som jag. Någon som direkt är beredd att betala för att synas på min blogg finns liksom inte.

Ett annonsnätverk har dock den affärsidén och genom dem tjänar jag ingenting. Det handlar om Tailsweep som jag ändå tycker verkar vara ett seriöst och vettigt företag. Jag är i all fall registrerad där, men några annonser blir inte. Sannolikt aldrig och det visste jag redan när jag registrerade min blogg. Jag syns i alla fall i deras topplistor. Just nu ligger jag på plats 96 efter att ha backat lite den senaste veckan. Kanske kan ge en och annan läsare. Fast så här långt har det inte gett en enda.

Andra annonsnätverk är så kallade afiiliatenätverk. Detta funkar bättre på min blogg. Jag använder Affiliator, Frossle, Double.net och Tradedoubler. Mest pengar tjänar jag på annonser förmedlade av Double.net och näst mest på annonser via Frossle. Anledningen till det är klar. De har fler annonsörer som betalar för impressions (visningar) och klicka. Double.net har också fler större företag bland sina annonsörer och det är något som är bra.

Det som ger mig mest pengar är när folk köper nåt genom nån annons på min sajt. En sån försäljning innebär att jag får en viss procent på försäljningen. Jag föredrar alltså annonser som ger mig ersättning per klick och visningar eller något av dem kombinerat med procent på försäljning. Annonser som bara ger mig procent på försäljning tjänar jag inte mycket på.

Tradedoubler som har flest stora företag erbjuder tyvärr sällan annonser där man kan få betalt för impressions och klick utan huvudsakligen annonser som ger pengar på sale och leads (när företaget fått en ny eventuell kund). Men för andra bloggar kan Tradedoubler säkerligen fungera bättre. De har också infört en ny typ av annonser som de kallar automatiska annonser. Jag håller på och prövar dem.

Den typ av företag som jag tjänar mest pengar på att visa annonser för är faktiskt klädföretag. Lite oväntat för mig och säkert också för mina läsare. Tvåa är tidningsförsäljning följt av mat.

Förutom annonser kan jag numera tjäna pengar på ytterligare ett sätt. Genom att man klickar på Flattrsymbolen under inlägget så kan man via en mikrobetalning via Flattr se till att jag tjänar lite pengar. Jag har precis infört denna möjlighet och vet inte om den kan tänkas ge mig några pengar i framtiden.

Det bästa och enklaste sättet att tjäna lite pengar på sitt bloggande är dock att använda Google Adsense. Det kan jag dock inte göra. Man har av oklar anledning stängt av mig från den möjligheten.

Nån större inkomstkälla är dock inte min blogg. Den ger mig en del pengar, men inte mycket. Att sköta datornätverk och andras hemsidor tjänar jag mer på.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Börje Andersson

    Det är väl okey att tjäna en slant på sin blogg. Om inkomsten är enda syftet. Vill man driva opinion är det kinkigare. Vill man kopplas ihop med de produkter som läsarna ser? Här gäller det att värna sin trovärdighet. Det vill säga att man inte går någon annans ärenden. På den blogg där jag deltar har vi aldrig funderat på annonser. Men så har tar vi också förlusterna med öppna ögon.

    • Och? Att driva opinion kräver att man har läsare. En blogg med 10 läsare om dan bedriver i praktiken inget opinionsarbete. För att få läsare måste man skriva regelbundet. Det tar tid. Jag har mellan 2 000 och 3 000 läsare per dag. Det finns ingen anledning till att jag inte skulle försöka ha inkomster från skrivandet.

      Dessutom utgår du från att man har andra inkomstkällor. Som ett jobb. Utförsäkrad sen flera år, utan rätt till socialbidrag eller nåt annat så måste jag tjäna pengar på allt jag kan tjäna pengar på.