Alternativa nobelpriset – till folk som gjort sig förtjänta av det

Det alternativa nobelpriset Right Livelihood Award är ett pris om i motsats till Nobels fredspris alltid går till folk och organisationer som verkligen gjort sig förtjänta av ett pris och som dessutom har nytta av att få ett pris. I år var det fyra mottagare som delade på priset, Hayrettin Karaca från Turkiet, Sima Simar från Afghanistan, Gene Sharp USA och Campaign Against Arms Trade i Storbritannien.

Hayrettin Karaca är en äldre erfaren turkisk miljöaktivist som fått priset med motiveringen:

”för att under ett helt liv outtröttligt ha kämpat för att bevara naturen genom att förena effektiv miljöaktivism med ett framgångsrikt entreprenörskap”

Priset till Sima Simar är det första som gått till Afghanistan. Sima Simar är läkare och ordförande för Afghanistans oberoende kommitté för mänskliga rättigheter och har tilldelats priset för:

”för hennes ihärdiga och modiga engagemang för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter, i en av världens mest komplexa och farliga regioner”

Gene Sharpa har för sin del utvecklat metoder för icke-våldskamp och motstånd och är välkänd i stora delar av världen. Det är för sitt arbete med icke-våld han fått priset:

”för att ha utvecklat och förtydligat de centrala principerna och strategierna för ickevåldsmotstånd och möjliggjort dess tillämpande i konflikter runt om i världen”.

Den fjärde pristagaren är en organisation som arbetar mot vapenhandel. Något som ju framgår av namnet. Motiveringen är kort:

”för deras innovativa och effektiva kampanjer mot den globala vapenhandeln”.

Intressant?
I media: Fria, Independent,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements