Stieg Larsson-priset till aktivist i Bahrein

Stieg Larsson-prisetStieg Larsson-priset är ett pris som instiftats av Norstedts tillsammans med Erland Larsson och Joakim Larsson, far och bror till Stieg Larsson. Priset delas ut till en person och/eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda.

En gång per år utser en oberoende jury pristagaren. I juryn ingår tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl (ordförande i juryn), Sveriges Radiojournalisten Cecilia Bodström, advokat Claes Borgström, författaren Per Olov Enquist, och Kooperation utan Gränsers VD Anneli Rogeman.

I år har Maryam Al-Khawaja tilldelats Stieg Larssonpriset för sin modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Med internet och sociala medier som verktyg har hon med ordets makt och en ihärdig aktivism belyst orättvisorna i sitt hemland. Trots hot och trakasserier mot henne själv och sin familj har hon envist fortsatt arbeta för ett tolerant och demokratiskt Bahrain. Helt i Stieg Larssons anda.

I Bahrain sitter hennes far dömd till livstids fängelse för protesterna och demonstrationerna i samband med den arabiska våren. Under protesterna spelade Maryam al-Khawaja en stor roll. Hon blev en flitig twittrare och fick snabbt ett stort antal följare och blev en av Bahrainupprorets mest kända röster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements