Lamborghini – ett traktorföretag

LamborghiniEn journalist på Expressens bilbilaga Allt om bilar, Fredrik Hagdahl, gjorde bort sig när han listade två ägare till Lamborghinibilar i Övertorneå. Två lyxiga sportbilar i en liten håla i Norrland borde fått en bar journalist att fundera lite och kolla lite. Det handar nämligen om att det finns två Lamborghini-traktorer i Övertorneå. Inga lyxbilar.

Men de som kritiserar nämnde journalist har också fel. De har inte heller kollat upp fakta. Biltillverkaren Lamborghini tillverkar nämligen inte längre några traktorer. Sen 1998 äger Volkswagen bilföretaget.

Så var det dock en gång i tiden. Lamborghini tillverkade såväl bilar som traktorer. Det finns fortfarande traktorer med märket Lamborghini. Men de tillverkas inte längre av samma företag som tillverkar sportbilarna. Traktortillverkaren är idag ett separat företag, Lamborghini Trattori. I sin tur är detta bolag ett dotterbolag till Same Deutz-Fahr. Detta sen 1972 då det italienska traktorföretaget Same köpte Lamborghini Trattori.

Fram till nyligen var Same Deutz-Fahr också huvudägare i företaget Deutz AG. Idag äger man 8,44% av aktiekapitalet. Deutz AG tillverkar motorer och har 5 500 anställda. Huvudägare i Deutz är idag AB Volvo med 25% av aktiekapitalet. Såväl Same Deutz-Fahr som Volvo är representerade i styrelsen för Deutz AG.

Redan 1961 hade dock tyska KHD (Klöckner Humboldt Deutz) köpt en minoritetsandel i Fahr, 1968 köpte man majoriteten och Deutz-Fahr AG bildades. 1995 köptes slutligen KHD:s jordbruksmaskintillverkning av Same som blev Same Deutz-Fahr Group. Same hade innan dess också köpt upp det schweiziska traktorföretaget Hürliman och 2011 köpte man franska Grégoire. Totalt har Same Deutz-Fahr Group 2 800 anställda. Tillverkning av traktorer och jordbruksmaskiner sker i Tyskland, Italien, Kroatien, Kina och Indien.

 Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Det ursprungliga Lamborghini började en gång i tiden som traktortillverkare. Måste vara lite genant att blanda ihop bilar och traktorer för en person som är motorjournalist och skall skriva om exklusiva bilar och dess ägare.

    Troligtvis har han väl bara begärt registerutdrag på respektive märke och ägarna till dessa fordon. Dessutom var det kanske bråttom med artikeln, så jag kan inte klandra honom.

    För övrigt så har även Porsche tillverkat traktorer.