Vanlig värktablett förhindrar demens

Acetylsalicylsyretabletter (ASA) är vanliga värktabletter. De går under namn som Magnecyl, Treo, Bamyl, Albyl, Aspirin och Dispril. Fast det sistnämnda varumärket finns inte längre. I Sverige i alla fall. Det är inte de mest använda värktabletterna i Sverige längre. Dock de enda som har någon som helst smärtstillande effekt på mig. Så de enda jag använder. Moderna tabletter med ibuprofen och paracetamol är totalt värdelösa, diklofenak är inte mycket bättre det heller.

ASA-läkemedel har en del andra effekter också. Det motverkar hjärt- och kärlsjukdomar:

Acetylsalicylsyra minskar blodets levringsförmåga och motverkar uppkomsten av blodproppar genom att minska trombocyternas koagulationsförmåga (hopklumpningsförmåga). Denna egenskap utnyttjas för att förebygga hjärtinfarkt och slaganfall hos personer med ökad risk för dessa sjukdomar. Samma egenskap gör ASA olämplig att använda vid ökad risk för blödningar.

Kanske är de alltså inte så bra att använda om man riskerar hjärnblödning. Det senaste är att man upptäckt att ASA-läkemedel också motverkar demens. Man håller sig smartare om man käkar lite värktabletter alltså. I alla fall funkar det så på äldre kvinnor:

Kvinnorna ingick i en grupp med hjärt-kärlsjukdomar där en del av gruppen fick en daglig låg dos av acetylsalicylsyra för att förebygga hjärtproblemen. Det visade sig att medlet dessutom bromsade den åldersrelaterade nedgången i kvinnornas hjärnkapacitet.

[…]

Vid studiens början följdes 681 kvinnor upp och av dem fick 129 en daglig dos av acetylsalicylsyra, motsvarande en fjärdedels huvudvärkstablett, för att förebygga hjärtsjukdom. För samtliga 129 märktes en minskad och långsammare nedgång av hjärnkapaciteten.

Sannolikt har väl medicinen motsvarande effekter på äldre män, men det har inte undersökts i denna studie. Forskarna och läkarna varnar också för självmedicinering.  ASA-läkemedel är inte bra för alla och har en rad biverkningar. Det finns även tidigare studier som visar samma sak och då ingick också män i studien. Dessutom är det i studier visat att ASA-läkemedel motverkar cancer. Snacka om dundertabletter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements